"Шестте месеца, които могат да променят света": наръчник по здравословно хранене за бъдещи майки

Pinterest LinkedIn +

Доктор Пиер Дюкан е едно от най-големите имена в диетологията, автор на няколко книги, посветени на важността на здравословното хранене. Този път обаче е решил да ни разкаже не как да постигнем мечтаното слабо тяло, а колко е важно храненето при бъдещите майки.

Всеки знае, че е важно! Вероятно именно това си мислите, но когато отворите "Шестте месеца, които могат да променят света", ще се изненадате колко малко неща, свързани с хранителния режим по време на бременността, знаете всъщност. И в колко голяма степен здравето не само на майката, но и на бебето зависят от правилното хранене.

Това съвсем не означава подлагане на диета, още по-малко диета с цел отслабване, както отбелязва изрично доктор Дюкан. Книгата предлага не само внимателно обмислен и лесен за следване хранителен режим, но и солидно количество излючително интересни факти, благодарение на които ще се убедите, че бъдещето на човечество наистина може да бъде променено именно по този начин.

За да не сме голословни, ще ви разкажем какво е провокирало написването на "Шестте месеца, които могат да променят света". Пиер Дюкан е роден в началото на четиридесетте години, когато започва и кризата на наднорменото тегло във Франция.

Когато започва да следва медицина, броят на пациентите, страдащи от този проблем, е един милион. През седемдесетте години тенденцията към наднормено тегло се увеличава до такава степен, че Дюкан я сравнява с епидемия и само за няколко десетилетия цифрата достига от един до 27 милиона души.

Опитвайки се да проумее на какво се дължи това, доктор Дюкан забелязва, че в периода от 1970 до 2000-та година средното теглото на новородените е нараснало с половин килограм – от 3 на 3,5. Като се вземе предвид факта, че плодът живее абсолютно пасивно и в стриктна зависимост от храненето на майка си, научната логика категорично отвежда към обяснението, че причината за подобна тендеция е промяната в начина на хранене при майките.

Културата на хранене в западните страни, която чувствително се променя през втората половина на ХХ век, оказва влияние не само върху големината на бебетата, но и върху тяхното здравословно състояние. Зачестяват случаите на диабет от втори тип при деца. Заболяване, което по-рано е било характерно за хора в зряла възраст.

Зачестяват и случаите на гестационен диабет и тези две тенденции са много тясно свързани с наднорменото тегло. Правейки статистика на база на своите пациентки, Дюкан установява връзката между храненето на майката по време на бременността и наднорменото тегло при децата.

Повече ли ядат бременните жени днес? Не, всъщност според Дюкан, количеството приемана храна дори е по-малко. Проблемът е, че храната, която са приемали бременните жени, е съдържала в много по-малки количества или изобщо не е съдържала преработени глуцидни храни, иначе казано захари.

Доктор Дюкан стъпва върху постиженията на епигенетиката (наука за въздействието на околната среда и начина на живот върху генетичната програма) и обяснява едновременно научно, но изключително достъпно какви са причините за генетичните промени, водещи до здравословни проблеми.

Нещо повече, той доказва убедително, че правилното хранене може да промени напълно зловещата статистика на случаи на затлъстяване и свързаните с него заболявания. Тоест съвсем реално да промени света.

Ако сте любопитни да научите повече, най-прекият път към "Шестте месеца, които могат да променят света" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.