"Сезонът на вещиците" - приказка със средновековни клишета от Холивуд

Pinterest LinkedIn +

Средновековен екшън адвенчър с фентъзи привкус и Никълъс Кейдж (Nicolas Cage) за добавка – още от първите си сцени, "Сезонът на вещиците" (Season of the Witch) навежда на мисълта, че единственият начин да се забавлявате, докато гледате този филм, е просто да не го взимате насериозно. Всъщност, през 2010 година един от най-брилянтните актьори в света на седмото изкуство едва ли може да е особено доволен от насоката, в която пое кариерата му – след фентъзи блокбъстъра "Чиракът на магьосника" (The Sorcerer's Apprentice), който си беше чисто упражнение на тема "холивудски клишета", сега Кейдж настъпва още по-дълбоко в дебрите на комерсиализацията, доказвайки, че и най-големите имена не са способни да спасят един филм, когато целта му е само и единствено солидните цифри в боксофиса.

Е, за съжаление, този път и той, и режисьорът Доминик Сена (Dominic Sena), с когото създадоха хитовия "Да изчезнеш за 60 секунди" (Gone in 60 Seconds), трябваше да преглътнат горчивата истина и тя е, че "Сезонът на вещиците" е едно от най-слабите заглавия в кариерата им, както показват не само цифрите, но и отзивите на критиката.

Кейдж е в ролята на смелия рицар Беймън, който сее смърт в името на църквата през XIV век, преди един ден да установи, че се е превърнал в герой, които не харесва особено.

Season of the Witch, Сезонът на вещиците, Никълъс Кейдж, Nicolas Cage

Прокуден от своите, той броди из земите заедно с верния си другар Фелсън (Рон Пърлман), докато стига опустошена от ужасяваща черна чума земя, която местните считат за прокълната от млада и красива жена, смятана за вещица. Двамата се съгласяват да я заведат до място, в което тя да бъде съдена за престъпленията си, но не са готови за мистичните и ужасяващи приключения, които ги очакват по пътя.

Този сюжет, колкото и да е банален, е издържан в типичния за американското кино стил и ако не друго, то не можем да отречем, че откъм визия, ефекти и сценография, има своите безспорни достойнства.

Сцените са заснети в някои от най-красивите локации в Австрия и Унгария и ако успеете да се абстрахирате от посредствения диалог и безспорно слабата актьорска игра, то атмосферата действително наподобява европейското средновековие или поне такова, каквото средностатистическият киноман би си го представил.

Season of the Witch, Сезонът на вещиците, Никълъс Кейдж, Nicolas Cage

В останалата си част обаче, "Сезонът на вещиците" е поредният опит на Холивуд да ни продаде нещо до болка познато в лъскава нова опаковка и опцията е единствено да го приемете като една забавна детска приказка с вещици, летящи демони и възкръснали от небитието монаси, което би свършило работа за 96-те минути в киносалона.

Ако пък това не успее да разведри загубеното ви време, има и друго – едва ли ще имате друга възможност да наблюдавате Никълъс Кейдж с толкова абсурдна прическа.


Сподели.