Сезонът на фестивалите започна - как да оцелеем?

Pinterest LinkedIn +

Всяко лято в цял свят, но най-вече в Европа и САЩ, се провеждат десетки мащабни международни фестивали, събирайки на едно място стотици хиляди фенове от всякакви раси, религии, възрасти и занятия, много от които са пропътували няколко хиляди километра, за да чуят и видят на живо любимите си артисти от световната музикална сцена.

За съжаление, всяка година няколко от тях влизат в черната статистика, ставайки жертва на най-различни инциденти – от интоксикация, през инфаркт или дихателна недостатъчност, до премазване от тълпите. С пъти повече са тези, за които отиването на фестивал няма фатални последици, но уврежда здравето им, за щастие най-често в краткосрочен план.

Като най-чести причини за това  са сочени прекомерната употреба на алкохол и наркотици, лошата хигиена, както и безразборните полови контакти.

Затова Д-р Марк Салтър – дългогодишен консултант към здравната организация Health Protection Unit in the South West, който вече над 20 години посещава някои от най-големите фестивали на Британските острови, в това число Glastonbury – съветва феновете преди всичко да не прекаляват с нищо, да спазват добра лична хигиена (в това число често миене на ръцете и употреба на презервативи) и да пият колкото се може повече вода, а също така да не се излагат продължително на слънце без нужните защити.

Към тези съвети може да бъде добавен и този на Кралския национален институт по проблемите на слуха, отнасящ се до пораженията, които могат да нанесат озвучителните системи, използвани за озвучаването на огромните открити площи, на които се провеждат повечето фестивали. Преди няколко години институтът проведе проучване сред близо 3000 души – редовни посетители на фестивали, дало тревожни резултати за степента на увреждане на слуха при голям процент от анкетираните.

Затова към горните златни правила загрижените за здравето си трябва да добавят: стойте по далеч от озвучителните тела, чиято мощ надхвърля 110 децибела – стойност, съизмерима със силата на звука, произвеждан от самолетните двигатели.

Сподели.