Seventh Son, или как звучат поредните издихания на фентъзи жанра в киното

Pinterest LinkedIn +

Януари месец е известен като месеца, в който не излизат качествени филми. Януарска премиера обикновено получават неконкурентоспособни филми, които неслучайно излизат в началото на годината, когато качествените продукции са кът, а хората все пак искат да ходят на кино. Такъв е Seventh Son (Седмият син).

Лентата е на руския режисьор Сергей Бодров, известен с филма за Чингис хан от 2008 г. - Mongol (Монгол).

Историята, базирана на поредицата фентъзи романи The Wardstone Chronicles, разказва за битката между злото и доброто, представени съответно от вещиците и ловците на вещици. Базисна сюжетна линия в много фентъзи приключения.

Докато романите, написани от Джоузеф Дилейни, се радват на голяма популярност, единствената екранизация по тях едва ли ще спечели много фенове. Дори в изключително беден на филми жанр, какъвто е фентъзито, Seventh Son не предлага нищо особено и разочарова с почти всеки аспект от продукцията си.

Кой би предположил, че брилянтни актьори като Джеф Бриджис и Джулиън Мур ще стоят на екрана като двама млади аматьори, получили случайно първата си роля. 

Самата Мур участва в два от най-добрите филми на 2014 г. - Maps to the Stars и Still Alice, което засилва още повече мистерията около дървената й игра и липсата на химия между нея и останалите от каста. 

Специалните ефекти, заради които филмът беше отлаган буквално с години, всъщност не са нещо невиждано. С такива могат да се похвалят примерно 47 Ronin (47 ронини) и John Carter (Джон Картър от Марс) - също обещаващи фентъзита, които се сгромолясаха под огромната си епичност. 

Забавна изненада във филма е участието на Кит Харингтън, познат на феновете на жанра с ролята си на Джон Сняг в Game of Thrones (Игра на тронове).

Сред малкото плюсове на филма бяха красиво заснетите пейзажни сцени, които, за съжаление, не можем да сме сигурни дали не са просто добре изпипани компютърни ефекти. И да не е така, обаче, те са една класа под еквивалентните им в The Hobbit: The Battle of the Five Armies (Хобит: Битката на петте армии). Който, между другото, също разочарова адски много фенове.

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Цялостната ни оценка за Seventh Son е очакван провал/10. Фентъзи жанрът все още очаква своя спасител. Следващият, моля!

Сподели.