Sen I: Реге сцената в България има нужда от пречистване

Pinterest LinkedIn +

Два нови видеоклипа, множество концерти на отделните изпълнители от Roots Rocket Label, както и на едноименната група Roots Rocket Band, все повече международни проекти и колаборации... момчетата от първия български реге лейбъл определено са в подем. Какво е положението на родната реге сцена и какво още има да ни сподели един от основните й двигатели - Sen I, разбрахме от следните три въпроса...

Avtora.com: Sen I, ти си фронтмен и съосновател на Root Souljah, какво се случи с този обещаващ, първи реге проект за България?

Sen I: Root Souljah беше първата БГ реге група и мога да кажа, че повлия на доста артисти и почитатели да се обърнат към този стил, не само в музикален, а цялостно в културен и житейски аспект.

Нямах намерение да обясняваме публично как се развиха нещата покрай групата, но тъй като доста хора питат, а и видях, че се тиражират известни неистини, ще споделя някои факти специално за Avtora.com.

За съжаление, както често сме свидетели, много хубави идеи биват осуетени поради някакви комплекси, било то завист, напомпано его или чиста злоба. Така се случи и с този проект - след последвалите успехи, двама от инструменталистите явно бяха решили, че са нещо повече от останалите музиканти и си позволиха да откраднат всички песни на групата, освен вече включените в първия ни издаден албум, регистрирайки ги на тяхно име в Музикаутор.

Това беше изключително грозна постъпка, която ощети не само нас, а и голяма част от реге сцената в България, тъй като някои от тези композиции бяха на нашите колеги и приятели NRG_D, Samity, китариста на Roots Rocket - Любо Кръстев, а също и Zafayah с една много лична песен Second 2 None, която той написа за неговата приятелка и все още не може да издаде официално поради тази причина.

В голяма част от тези композиции нямаше нито една нота или буква от текст, написана от тях. След тази "раста" постъпка, същите тези две лица, които сега се хвалят, че били от Root Souljah, в опитите си да съберат някакви фенове, изпратиха призовка със заплаха от съд за десетки хиляди левове, защото аз и Zafayah сме били казали в някакво интервю, че сме от Root Souljah и още няколко подобни "престъпления".

Това беше достатъчен сигнал за нас, че с тези хора ще е доста трудно да се работи, дори и в клиника. В резултат на което, всички музиканти от Root Souljah подписаха съгласието си да отстраним въпросните двама члена, но тъй като те се водеха като такива и в Министерството на културата и бяха правили някакви напъни и там, решихме, че вместо да се занимаваме с бюрокрация и призраци от миналото, ще обединим всичко под името Roots Rocket.

Така се нарича и нашият лейбъл, което всъщност беше и първото неофициално име на Root Souljah, така че хубавите неща при нас не се губят, просто излишните елементи сами изпадат от ракетата.

.: Казваш, че реге сцената има нужда от пречистване. Има ли и други хора, които се опитват да се занимават с реге, но имат нечисти помисли?

Sen I: Уви, да. Освен въпросните "автори" на реге песни, има и други объркани хора в реге средите. Въпреки че всеки сам си отговаря за постъпките и изявленията, и не бих искал да се поставям в ролята на съдник (има кой да се занимава с това на Judgement Day), лошо впечатление ми правят някои хора, които пред теб ще ти кажат Jah Bless, One love и т.н., а зад гърба ти се опитват да те злепоставят и интригантстват, по този начин разкривайки дребните си завистливи душички и цели.

Странно е как можем да работим безпроблемно с много други промоутъри и агенти, които принципно нямат много общо с Rastafari, а на все още развиващата се реге сцена се появиха такива аматьори. Жалко е, че същите тези хора се имат за реге посланици и проводници на културата, което обърква последователите и търсещите истина младежи и забавя естествения ход на нещата.

Според мен, тези "дейци" повече вредят, отколкото развиват сцената и е добре да се оттеглят, давайки път на по-младите им и адекватни колеги. Няма да навлизам в повече подробности, защото не искам това да се превръща в сигнално жълто интервю, но за мен тези хора са персона нон грата, докато не видя, че има някакво осъзнаване или коренна промяна...

Освен всичко това, се забелязва все по-сериозен интерес от "мейстрийм" артисти и публика към реге музиката. Всички вече знаем за трансформацията на Snoop Dogg. В локален аспект, факт е и големият хит на Бобо и Графа, в които осезаемо се долавят рага елементи.

Тук бих споменал още една нова песен на поп изпълнителка с реге звучене, в която имаме участие, но тъй като случаят още не е изяснен легално, приключвам темата с поговорката: Крадецът вика: Дръжте крадеца!.

Като цяло все повече внимание се насочва към регето, което безспорно ме радва, но за мен това е не само музика, а начин на живот - природосъобразен, свободен от суета, конкуренция и агресия.

Именно поради това ми изглежда доста странно, когато видимо непочтени хора се опитват да се качат на този влак. За тях е следния поздрав с два реда от песента No Glory на Toussaint the Liberator върху първия БГ ридим - Bun Vampayah (продуциран от Zafayah, Roots Rocket): We must protect the culture! Pirates, parasites and vultures... there'll be no glory, you will be exposed!

.: И все пак, да завършим с нещо позитивно?

Sen I: Разбира се, за щастие има доста нови лица на нашата сцена, от които очаквам да продължават да радват публиката с все повече продукция и зареждащи концерти... това са Bibi Youth, VoLion, DA Ernest, Soon Come, Mendal, новата реге формация One Soul, както и вече добре познатите артисти NRG_D, Samity, група Мерудия и със сигурност има още някои, които в момента може да пропускам... respect is due y'all real souljaz!

Така, поводът за това интервю всъщност е новата ни песен със Zafayah - Glorious Children. Това е продължение на успешната ни колаборация с шведския реге продуцент и изпълнител Mysticman, върху неговия ридим Full of Joy.

След като той записа една от любимите ми версии върху Bun Vampayah riddim, нямаше как ние да не върнем жеста :) Видеото излезе преди броени дни, заедно с новия клип на Jahmmi Youth – Ridin Di Riddims, който има по-денсхол и клубно звучене.

Мисля, че предлагайки стилово разнообразна продукция, макар и в реге орбитата, достигаме до повече хора, което е и една от целите на всяко открито послание. Всички сме деца на Създателя, така че нека забравим дребните различия, проблеми и изкушения на системата.

Да се опитаме да покажем на нашите деца как да създадем заедно един свят с повече любов, съпричастие и топлина. Защото тяхно е бъдещето и много може да научим и ние от тях, на свой ред.

Бъдете истински, защото лъжата кара хората да страдат, докато истината ни освобождава, стига да се поучаваме от нея и да действаме благоразумно. ONE (TRUE) LOVE!

*Във връзка с острите реакции и коментари след публикуването на интервюто със Sen I, Avtora.com се свърза с Цветан Чобанов и Александър Георгиев (Alex G), за да научи тяхната гледна точка по темата. Какво ни казаха те, виж ТУК>>


Сподели.