Rebelites: Истинските реге изпълнители са искрени с публиката

Pinterest LinkedIn +

Rebelites са най-новото попълнение на българската реге сцена. Със своята музика, чийто ритъм е "по-близък до сърцето", групата иска да бъде искрена с публиката, за да остане в съзнанието. Вижте какво казаха Rebelites пред Avtora.com за бунта в музиката, бъдещето на регето и завръщането към корените.

Наталия Иванова: Как се случиха Rebelites? Kои музиканти влизат в състава на групата?

Цветан Чобанов: Rebelites е продължение на първата българска реге група - Root Suljah. Всъщност основателите на Root Souljah сме аз, Сашо (Alex G) китаристът и Sen I, който сега има собствен лейбъл. Root Souljah се раздели на 2 - те си направиха реге лейбъл и ние основахме Rebelites. Вокалите са на Bisrat Mojo и Михаил Люлев. Брасовете са дело на Петър Щерев (Root Souljah) на тромбон и Димитър Бакърджиев, който е на саксофон и флейта. Групата има и ефекти на живо, за което отговаря Атина Джилики.

Групата не се е появила от нищото - просто си имаме тази любов към регето още много отдавна и в момента с нови сили и идеи продължаваме с проекта, който съществува вече 1 година. Даже имахме рожден ден на 15 юли след първия ни концерт. Беше силна година за нас.

.: Какво всъщност се случи с Root Souljah?

Цветан Чобанов: Root Souljah израсна и просто се наложи всеки да поеме по свой път. Имахме някакви творчески различия, свирим основно реге, а част от хората, с които бяхме в Root Souljah, харесват повече dancehall и въобще такива стилове, които ние не предпочитаме да свирим.

.: В добри отношения ли сте в момента?

Цветан Чобанов: Да, разбира се. Сцената и без това е толкова малка в България, безсмислено е да се караме и делим.  

.: Разкажете ни за дебютния ви видеоклип към парчето Jah Jah Children. 

Цветан Чобанов: Песента се нарича Jah Jah Children, автор на текста е Михаил Люлев, а основен изпълнител е Bisrat Mojo.

Михаил Люлев: Всъщност ми пратиха инструментал, написах текста за един час. Посланието му е ясно - да не се оставяме да ни манипулират и да ни лъжат.

Цветан Чобанов: Текстът се отнася до положението, в което се намираме, това за нас е най-добрата форма за изява. Стилът ни дава възможност, пък и ние не се ограничаваме - песента звучи леко фънки, леко реге, общо взето вкарваме и други музикални елементи.

.: Защо избрахте точно тази песен за първия си видеоклип?

Цветан Чобанов: Песента звучи хитово, хората си я запяват, даже по концерти, когато започнем да я свирим, публиката си припява заедно с нас, така че се приема доста добре. А относно видеоклипа - чудехме се как да стане, защото едно видео винаги е свързано с организация, трябва да се намерят и хора. Така с нашия китарист и оператор Сашо взехме една камера, стигнахме до две места и снимахме. Тук искам да отправя специални благодарности към Емил Гигов, който е нашият монтажист - той подбра кадрите и направи, както се казва, от нищо нещо.

.: Как определяте мисията си като група? Казахте, че музиката ви е протест... цялото ви творчество ли е такова?

Михаил Люлев: Не точно. Пеем за всякакви теми - и за любов, и за война и мир, но гледаме да го казваме по-смислено, за да достигне до хората.

Bistrat Mojo: Позитивно послание - това целим.

Цветан Чобанов: Да, музиката трябва да носи добро настроение, положителни вибрации. Така и посланието се възприема по-лесно, а и реге ритъмът е по-близък до сърцето. Дори хора, които не слушат реге, могат да го възприемат.
 
.: Концертният живот в България през последните години е в своя пик - идват редица поп, рок, метъл звезди... Като че ли обаче визитите на реге изпълнители у нас са по-скоро рядкост. Защо е така, според вас? Има ли достатъчно публика за реге музика в България?

Цветан Чобанов: Ами доста е трудно. Особено за организаторите и промоутърите на концерти, защото не се изкарват пари от това нещо. Особено що се отнася до регето, което си е ниша в underground-а, не се случва масово и с много хора, което го прави още по-трудно. Наскоро свирихме на Big Big Summer Reggae Festival, който се организира всяка година, и бяхме поканили един изпълнител – Jah Mason, голямо име в ямайската култура. Получи се страхотен концерт, но, за съжаление, не беше с голяма посещаемост.

.: И все пак през последните няколко години реге общността в България нарасна значително, а реге музиката става все по-популярна. Как мислите, защо младите хора се обръщат към нея?

Цветан Чобанов: Има раздвижване, определено. Особено ние последната година имахме доста участия - и сами се организираме, и ни канят, така че се надяваме това да продължи.

Истинските изпълнители в реге музиката са искрени с публиката според мен. Ето, примерно Боб Марли - той е слушан от поколения наред, не само приживе, но и сега - нашите родители, ние, децата ни, а това не може да се каже за много изпълнители. Успяват само онези, които искрено предават посланието си и знаят как да го направят. Когато изпълнителят е искрен и публиката е с него.

Михаил Люлев: Аз смятам също така, че това се дължи на факта, че младите отварят съзнанието си и ще настъпи някаква промяна като цяло. 


.: Регето е социално ангажирана музика. Актуална тема у нас напоследък е скандалът с горите и ски пистите на Витоша и Пирин. Предполагам, имате позиция по въпроса?

Цветан Чобанов:  Разбира се, че имаме. Ние живеем в тази държава. На никого не му е приятно да вижда как се изсичат гори. Скоро бях в Турция и Гърция - там няма гори и дървета и гледката никак не е приятна. Години наред са секли, докато в България все още има природа и трябва да я запазим.

.: Участието ви в Elevation 2012 като непопулярна група беше голям успех. Какви амбиции си поставяте занапред, имате ли предстоящи фестивални или клубни участия? Какво ви предстои това лято?

Цветан Чобанов: Като цяло сме си поставили за цел в момента да промотираме видеото си, тъй като в София хората малко или много не влизат в клубове, а пък Open Air-ите не са често срещани. Надяваме се август да свирим някъде на морето, а пък занапред ще записваме още нови парчета..:Мислите ли за албум?

Цветан Чобанов: Ами албумът ще се случи естествено.

Михаил Люлев: Да, ние имаме около 20 авторски песни, но изисква време да се запишат и направят както трябва, а обичаме да си изпипваме нещата. Освен това през есента очаквайте втори видеоклип! 

.: Страхотно! Какво ще кажете за финал на читателите на Avtora.com?

Цветан Чобанов:  Ами иска ми се хората да отварят повече съзнанието си, защото неслучайно 2012 е година на промените. Това не е свързано непременно с някакви катаклизми, нито с Апокалипсис. Ето - откриха божествената частица, измериха я, знаем колко тежи, време е да започнем да я виждаме и да се обичаме един друг.

Bistrat Mojo: Хората трябва да се върнат към земята. Към корените си - to the roots. Само това ни остава.


Сподели.