"Семейство Флинстоун" (The Flinstones)

Pinterest LinkedIn +

Когато говорим за дълголетие на екран или за доказан статут в любимия на американската аудитория жанр - ситком, има едно заглавие, което никой не може да си позволи да пропусне и това е "Семейство Флинстоун".

На 30 септември 2010 г. Фред и Барни отпразнуваха 50-годишния си юбилей, откакто сериалът дебютира в мрежата на ABC - период, за който се смениха няколко поколения, но всяко едно от тях получи своята доза забавление и запази спомена за него в съзнанието си.

Още по-впечатляващ е фактът, че до голяма степен сериалът спомогна за налагането на анимационния жанр на малкия екран, за да бъде достойно наследен от такива поредици като "Семейство Симпсън" и South Park.

Идеята

Първоначално сагата е трябвало да се казва The Flagstones, но в последния момент е промененa на The Flinstones заради основната идея, която носи. Въпреки че е предвиденa за възрастната аудитория, с оглед на което е създадена и сюжетната линия, за средностатистическото американско семейство оригиналният привкус идва от факта, че действието се развива в праисторическата ера и в несъществуващото градче Бедрок.

Точно затова и сериалът е преименуван - заглавието олицетворява идеята Modern Stone Age Family. Така освен двете приятелски фамилии Флинстоун и Ръбъл, имаме и задължителните домашни любимци, но вместо кучета и котки, те са съблезъби тигърчета и бебета динозаври.

Всички те заедно се радват на нормалното си ежедневие, претворявайки типичния американски начин на живот като ярка метафора на реалността. Така например, Sand-and-Stony-o пресъздава Сан Антонио, Hollyrock е пародия на пътуване в Холивуд, а имена като Stony Kurtis (Тони Къртис) , Ed Sulleyrock (Ед Съливан) и Mik Jadestone (Мик Джагър) всъщност са истинските звезди, представени като собствените си праисторически версии.

Още по-забавно е как "Семейство Флинстоун" се опитва да включи и осъвременяването на реалността в сюжета си и можем да видим как се слуша музика от грамофон с помощта на човка или как птеродактил олицетворява идеята за самолет.

Началото

Дебютният епизод на "Семейство Флинстоун" - "Раздвоение на личността", се появява в мрежата на ABC на 30 април 1966 г. Първоначалната изненада, че е реализиран в анимационен вариант бързо бива забравена пред непрестанните сравнения с популярната скеч поредица The Honeymooners, която е номер едно по рейтинг зад Океана.

Тя разказва именно за живота на две семейни двойки в бедните квартали на Ню Йорк. Хана и Барбара обаче чистосърдечно си признават, че са се вдъхновили точно от въпросния сериал.

"В настоящия момент The Honeymooners бе най-популярното шоу в мрежата и за моя изненада - и най-забавното. Персонажите бяха страхотни и един ден просто се замислих защо пък да не създадем ново такова, просто използвайки основната идея. Разликата беше в анимацията. Бях адски любопитен как щеше да се приеме подобен проект", признава Хана.

Семейство Флинстоун (The Flinstones)

Е, оказва се, че "Семейство Флинстоун" не само се приема положително, но и бързо печели дивиденти. Логично, с оглед на жанра и сюжета, възрастовата граница на почитателите бързо е смъкната и печели много привърженици и сред тийн поколението. В продължение на 6 години сериалът е абсолютен лидер в телевизионния прайм-тайм, като логично стига до реализацията на цели 166 серии, които дори и днес продължават да впечатляват киномани от най-различни поколения.

Колкото до израза "Яба-Даба-Дуууу", който Фред въвежда след края на работния си ден, можем чистосърдечно да признаем, че той вече гордо носи определението "легендарен" за телевизионния екран.

Героите

Фред Флинстоун - основният персонаж в сериала.

Работник в местната каменоломна, съпруг и глава на семейство.

Ядосва се бързо, лековат е, но за сметка на това е изключително обичлив съпруг и баща.

Уилма Флинстоун - съпругата на Фред.

Значително по-интелигентна от него, а също така и олицетворение на сексапила в съвременната жена.

Често се облича доста предизвикателно, но определено е твърде далеч от определение като "лековата".

Барни Ръбъл - най-добрият приятел и съсед на Фред.

Двамата са си дружки, които обичат да разпускат по мъжки и да се забавляват с типичните за силния пол методи.

Често обаче е под сянката на Фред, като предпочита да се съобразява и да е в ролята на последовател, а не водещ.

Бети Ръбъл - също както и при мъжете, Бети е най-добрата приятелка на Уилма.

Двете използват времето си заедно, за да пазаруват или клюкарстват по женски, докато се радват на типичното си ежедневие.

 

 Любопитни факти

  • Сериалът остава в историята като анимацията, която се е задържала в най-гледаното време за повече от два сезона цели 30 години. Рекордът е подобрен много по-късно от "Семейство Симпсън".
  • "Семейство Флинстоун” е първата анимация, показваща на екран как двама души спят в едно легло и правят секс (Фред с Уилма, Барни с Бети).

  • Уилма е първият анимационен герой, който забременява и ражда дъщеричка.
  • По сагата са създадени и няколко игрални, пълнометражни версии за телевизията и киното.
  • За озвучаването на героите са работили имена като Джина Лолобриджида и Тони Къртис. 

Сподели.