Семейният тип (Family Guy)

Pinterest LinkedIn +

Анимация за възрастни? Защо не? Особено когато става дума за Family Guy (Семейният тип) на Сет Макфарлън (Seth MacFarlane). Отличен с пет награди Emmy, анимационният ситком е гарантирано забавление, остра социална сатира и една от най-успешните поредици на Fox вече повече от десет сезона.

На пръв поглед Family Guy е класически ситком. Семейство с три деца и куче, което попада в забавни и понякога абсурдни ситуации, докато се бори с ежедневието. С няколко малки разлики.

Кучето говори, но все пак в анимацията всичко е възможно. Едно от децата е, да кажем, по-напреднало отколкото предполага възрастта му, а невъзможните неща се случват доста често.

Анимираните ситкоми, които залагат на социална сатира, не са нещо ново - все пак всички знаем, че The Simpsons са в ефир вече 25 години. Точно както и при игралните комедийни сериали обаче приликите са пренебрежими, защото всеки от тях притежава собствено очарование и доза оригиналност.

Идеята:

Family Guy е създаден по идея на Сет Макфарлън (Seth MacFarlane), когото повечето от вас вероятно свързват с още няколко успешни телевизионни заглавия - American Dad! (Американски татко) и The Cleveland Show, с хитовата комедия Ted (Приятелю Тед) и с не особено успешната церемония по връчване на "Оскарите" тази година, на която беше водещ.

Сет Макфарлън спокойно би могъл да бъде наречен многостранен талант, тъй като освен сценарист и продуцент е и актьор, и режисьор, а кариерата му започва като storyboard artist. Той е добре познат на феновете си с шокиращия си хумор и оригиналните персонажи, които създава. А в повечето случаи и озвучава.

Идеята за Family Guy отчасти е базирана на една по-ранна творба на Макфарлън - късометражната анимация Larry & Steve.

Началото:

Family Guy започва да се излъчва по Fox през януари 1999 г. и постига сериозен успех, което логично води до одобряването на поредицата за втори сезон. Той обаче не успява да повтори успеха на първия, главно защото денят, в който се излъчва сериалът, е променен.

Fox дори смятат да продадат ситкома на Cartoon Network, но в крайна сметка не го правят. Не само заради сериозния зрителски интерес към повторенията, но и защото, когато първият сезон е издаден на DVD, продажбите са огромни.

След почти едногодишно отсъствие през 2003 г. Family Guy се завръща на екран и до момента е една от най-успешните продукции на телевизията. Отличен е с пет награди Emmy и има множество номинации за наградите BAFTA TV и People's Choice.

У нас сериалът се излъчва от 2012 г. по Fox, дублиран на български език.

Историята:

Питър Грифин е типичен американски баща, не особено компетентен като родител, въпреки че се старае понякога. Той живее заедно с шантавото си и много забавно семейство. Съпругата му Лоис е домакиня и не проявява особено търпение към лудориите на останалите от фамилията.

Трите им деца са 18-годишната Мег, която е аутсайдер в училище, 13-годишният Крис, който също е доста особен и не е твърде интелигентен, и едногодишният Стюи - дяволски умно бебе с мания за власт.

Към това нетрадиционно домакинство се присъединява и Браян - говорещото куче на семейство Грифин, чиито проблеми в повечето случаи са съвсем човешки.

Хуморът:

Леко циничен, много социално критичен, много дързък и много остроумен - такъв е хуморът във Family Guy и именно той е основната причина за успеха му. Създателите на сериала не се притесняват да се шегуват с неща, с които не всеки би посмял.

В епизодите се засягат наистина сериозни теми като дискриминацията и расизма. Често се появяват и нотки на автоирония. Пероснажите от Family Guy са толкова смели, че се подиграват дори с телевизията, която ги излъчва.

Героите и звездите:

Питър Грифин (Peter Griffin)

Пълен, не много умен, малко вятърничав, полуирландец, който обича да ходи гол - това е Питър Грифин. Освен това е глава на семейство, баща на три деца, щастливо женен за прекрасната Лоис и има говорещо куче. Озвучава го създателят му Сет Макфарлън.

Лоис Грифин (Lois Griffin)

Лоис е гласът на разума в семейство Грифин. Освен това вероятно е единствената жена, способна да изтърпи Питър. Озвучава я Алекс Борстейн (Alex Borstein), чийто глас сте чували в множество анимации като ParaNorman, The Cleveland Show и Robot Chicken, и която вероятно сте гледали като гост звезда в комедийния сериал Hot in Cleveland. Освен това тя играе и в американската версия на хитовия сериал Shameless (Безсрамници).

Мег Грифин (Meg Griffin)

Мег е малко странна тийнейджърка, която по тази причина е аутсайдер сред съучениците си. Освен това е най-голямото дете в семейството и не получава кой знае колко внимание от родителите си. Озвучава я Мила Кунис (Mila Kunis), която често участва в проектите на Макфарлън.

Крис Грифин (Chris Griffin)

Не особено интелигентен, Крис е по-млада версия на баща си. Озвучава го комикът Сет Грийн (Seth Green), когото повечето от вас вероятно са гледали в The Italian Job и Austin Powers in Goldmember.

Стюи Грифин (Stewie Griffin)

Стюи е само на годинка, но е изключително умен и вече си има мечта. Мечтае да завладее света. На практика той е истински малък зъл гений. Озвучава го Сет Макфарлън, който е отличен с награда Emmy за дублаж именно за ролята си на Стюи.

Сподели.