Седемте чудеса на света не са това, което бяха

Pinterest LinkedIn +

След първото по рода си глобално гласуване в интернет на 7 юли на стадион "Луж" в Лисабон пред близо 40 000 зрители бяха обявени новите седем чудеса на света.

Без да отпада статутът на старите седем чудеса за още седем такива бяха провъзгласени пирамидата в Чичен Ица в Мексико, статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро, Великата китайска стена (на малката снимка), цитаделата на инките Мачу Пикчу в Перу, древният град Петра в Йордания, Колизеумът в Рим и индийският мавзолей Тадж Махал (на голямата снимка).

В надпреварата участваха общо 77 обекта, като извън чудесата останаха забележителности като Айфеловата кула, Статуята на свободата, Акропола в Гърция и църквата "Света София" в Истанбул.

 
Мавзолеят Тадж Махал е строен в продължение на 17 години от 20 000 души в чест на любимата съпруга на Шах Джахан - Мумтаз Махал. Сградата е уникален микс от персийска, турска и индийскa архитектури. Четирите минарена са наклонени встрани от храма, за да може в случай на земетресение те да не паднат върху него и да го разрушат.
Сподели.