Себастиан Фетел триумфира с трета световна титла

Pinterest LinkedIn +

Класирането в напълно непредвидимата, изпълнена с обрати и екшън последна надпревара от календара на Формула 1 2012 определи Себастиан Фетел за световен шампион пред единствения друг претендент за титлата - Фернандо Алонсо, на когото не достигнаха едва 3 точки.

Така Фетел стана първият пилот в историята, спечелил първите си три титли в три последователни години (и едва третият с три поредни титли изобщо). Алонсо спечели своите две титли през 2005 и 2006 г. и имаше реален шанс да добави към тях тази за 2012 г., изоставайки само на 13 точки в класирането от Фетел.

След отпадането на Люис Хамилтън в резултат на нелеп инцидент съдбата на световната титла премина в ръцете на съотборника му Дженсън Бътън, който стартира от втора позиция и завърши първи. Едно отпадане на англичанина в последните обиколки щеше да осигури на Алонсо нужните точки, за да стопи пасива си от Фетел и да приключи годината като световен шампион.

Алонсо финишира в битката за Гран при на Бразилия на втора позиция, стартирайки от седма, а Фетел – на шеста (две назад спрямо стартовата си позиция). В допълнение към титлата при пилотите Red Bull спечелиха за трета поредна година тази при конструкторите.

Сподели.