Scorsese ще реставрира стари филми

Pinterest LinkedIn +

Режисьорът Мартин Скорсезе (Martin Scorsese) основа фондацията "World Cinema Foundation", която ще работи за запазването и възстановяването на стари и забравени ленти от световното кино, съобщава Reuters.

След като носителят на "Оскар" направи подобно сдружение в САЩ заедно с Джордж Лукас (George Lucas), Стивън Спилбърг (Steven Spielberg) и Клинт Истууд (Clint Eastwood), той реши да пренесе дейността си в световен мащаб и оповести официалното откриване на фондацията по време на 60-тия филмов фестивал в Кан.

"В Америка повече от 90% от немите филми вече са изгубени и напълно повредени. Всички американски филми преди 1950 г. вече не съществуват", коментира Скорсезе. Стартирането на "World Cinema Foundation" беше отбелязано с прожекция на филми от Мароко, Бразилия и Румъния, датиращи от 1931 г.

Инициативата на Скорсезе намери подкрепа от имена като китайския му колега Уонг Кар Вай (Wong Kar Wai), британеца Стивън Фриърс (Stephen Frears), който е председател на журито на тазгодишното издание на фестивала в Кан, и мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту (Alejandro Gonzalez Inarritu).
Сподели.