Сборник с произведенията на Пушкин излезе от печат

Pinterest LinkedIn +

Излезе от печат сборник с едни от най-прочутите белетристични произведения на Пушкин, създадени през неговия зрял и преломен творчески период: "Повести на Белкин", "Дама пика", "Капитанската дъщеря".

Сборникът (превод: Симеон Владимиров, Атанас Далчев, Константин Константинов, 288 стр., цена: 18 лв.) съдържа първата завършена прозаична творба на Пушкин "Повести на покойния Иван Петрович Белкин", която включва пет повести, разказани от измисления персонаж Иван Белкин. Мистериозната и новаторска за времето си "Дама пика" е вдъхновена от легендата за Дама Пика, която сеела страх, ужас и дори смърт. Повестта се занимава с пагубните човешки страсти, с ненаситната алчност и суета. Последната белетристична творба в сборника е историческият роман "Капитанската дъщеря", описвана като "своеобразна енциклопедия на руския живот през ХVІІІ век".

Александър С. Пушкин е поет, драматург, литературен критик, историк, публицист и белетрист, основоположник на руския реализъм в литературата и една от най-влиятелните литературни фигури от началото на XX век. Освен че подкрепя някои от идеите на декабристите, той засяга основните социални проблеми на своето време. Още приживе Пушкин си създава репутацията на най-значимия руски национален поет, а по-късните изследователи го определят като основоположник на съвременния руски литературен език.

Не пропускайте екранизацията на повестта "Дама пика" под режисурата на Павел Лунгин! Премиерата на филма, който е част от конкурсната програма на "Синелибри" 2017, е на 13 октомври в зала "България" и ще бъде съпроводена от две арии от едноименната опера на Чайковски. 

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.