Сбогом, Майкъл Фелпс – най-добрият плувец за всички времена

Pinterest LinkedIn +

Веднъж на четири години, по време на летните Олимпийски игри, светът обръща наново поглед към една дисциплина – плуване. И то заради един човек, който определя този спорт през последното десетилетие – Майкъл Фелпс.

Може би по-запалените фенове са чували за Марк Шпиц, който в Мюнхен през 1972 г. печели седем златни медала, но несъмнено най-голямото име е Фелпс и дори Марк го признава. И не само защото си тръгва от Рио де Жанейро като най-великия плувец, но и като най-титулования атлет в олимпийската история. Със своите 28 медала, от които само пет не са златни, той се превърна в крал на плувния басейн.

Куршумът от Балтимор прави олимпийския си дебют на 15 през 2000 г. и с това става най-младият състезател в американския отбор за последните 68 години. Той не печели отличие, но по-наблюдателните предусещат какво чудо предстои. Четири години по-късно печели първо злато в серията 200 м бътерфлай.

Когато е едва на 19, е само на крачка от рекорда на Шпиц. Но това не може да се сравни със случващото се в Пекин. Игрите през 2008 г. са неговият шедьовър – печели осем медала във всяка от сериите, в които се състезава. Иън Торп – най-добрият плувец на Австралия, се съмнява в успеха на Фелпс и това е напълно разбираемо. Но той бързо-бързо решава да опровергае опонента си, използвайки съмненията на всички като гориво за амбицията си.

"Никога през живота си не съм бил толкова щастлив, че сбърках. Наслаждавах се на всеки момент", казва Торп, който наблюдава от публиката постижението на Фелпс редом до гордата му майка Деби.

През 2012 г. в Лондон добява в колекцията си още шест награди, четири от които златни. Фелпс още тогава се замисля за оттегляне от спорта. 2014 г. поставя друго изпитание пред кариерата му – арестуван е заради шофиране в нетрезво състояние, за втори път. Той обвинява именно игрите в Лондон за спиралата, която го завлича надолу.

"Все още помня дните, когато се заключвах в стаята ми и не исках да виждам никого, не исках да живея", спомня си той. И идва ред на изкуплението.

"Искам да бъда тук. Това е разликата. Никога не съм тренирал повече", казва той преди Рио, сравнявайки лондонските усещания.

Но все още един рекорд остава непостигнат – най-много индивидуални олимпийски златни медали. И състезанието във втория по големина град в Бразилия през 2016 г. е неговата лебедова песен. Той се изправя пред съперници, които от години го смятат за идол, а малкият му син Бумър го наблюдава от първите редове.

Той е баща и за първи път капитан. Благодарение на огромния и величествен талант, упорит и тежък труд и много късмет Майкъл Фелпс постигна немислимото – 28 медала, завоювани на Олимпийски игри, счупвайки всички рекорди.

"Животът ми е сбъдната мечта. Способен съм да правя това, което обичам. Имам красиво дете, прекрасна годеница, страхотно семейство. По-близък съм с хората, които обичам и които ме обичат, повече от когато и да е било."

Но все още феновете се питат дали това беше всичко и той отговаря просто.

"Това е. Плувам, както искам, и това е прекрасен завършек."


Снимка, публикувана от Michael Phelps (@m_phelps00) на

Сподели.