Съвети и грижи за спалното бельо

Pinterest LinkedIn +

Чистотата в дома ви е много важен фактор за поддържане на хармония във всяко кътче от него. Ето защо одеялата и чаршафите ви не бива да се оставят на заден план.

Прахът и други замърсяващи частици винаги се крият там, така че доброто почистване е от съществено значение, а също така е важно да знаете как да го направите, за да не повредите спалното си бельо.

- Когато купувате какъвто и да е текстилен продукт, е препоръчително да го изперете преди употреба, с цел да отстраните всички бактерии, които може да са влезли в контакт с него по време на производството или разпространението му.

- В случай на 100% памучна тъкан, тя може да се свие при първото пране като част от състоянието на материала.

- Обикновено прахът се задържа под формата на прахови акари в матраците и съответно в дрехите, които използвате за леглото си, поради което се препоръчва периодично да почиствате матрака, както и да го завивате с калъф, предназначен за тази цел, за да се затрудни проникването на замърсяващи агенти. Това се препоръчва и за поддържане на хигиената на възглавниците.

- Обикновено на етикетите на чаршафите и одеялата има информация за третирането на материала по време на пране, като например температурата и състава на тъканта. Обикновено те се перат при по-ниски градуси заедно с перилния препарат, като в този случай е препоръчително да използвате по-натурален препарат, за да избегнете всякакъв вид алергии.

- Сушенето на чаршафите е препоръчително да се извършва на слънце, когато обстоятелствата го позволяват, тъй като то е най-добрият дезинфектант, който съществува, тъй като по естествен начин унищожава бактериите, които могат да бъдат открити върху спалното ви бельо.

- Когато сменяте чаршафите, е препоръчително да проветрите цялата стая и да почистите праха на всякъде.

Не забравяйте, че леглото ви е мястото, където спите, и по време на този процес тялото ви отделя косми, пот и други продукти от него. По същия начин в леглото се намират прах и други агенти... Ето защо е важно да сменяте чаршафите често, за да поддържате добра хигиена и да избягвате заболявания. Освен това няма нищо по-хубаво от това да спите с чисти чаршафи.

Сподели.