Саша Барън Коен: Facebook щеше да позволи и на Хитлер да публикува реклами

Pinterest LinkedIn +

Актьорът Саша Барън Коен атакува социалните мрежи като Facebook и Twitter, наричайки ги "най-голямата пропагандна машина в историята".

Комикът каза това по време на речта си при получаването на Международната лидерска награда ADL. Той обвини технологичните гиганти в засилване на омразата и насилието в обществото.

"Цялата тази омраза и насилие се улеснява от шепа интернет компании, които представляват най-голямата пропагандна машина в историята", каза той пред публиката в Ню Йорк.

"Facebook, YouTube и Google, Twitter и други достигат до милиарди хора. Алгоритмите, с които тези платформи работят, умишлено засилват вида на съдържанието, което поддържа потребителите ангажирани – истории, които се харесват на нашите базови инстинкти и предизвикват възмущение и страх".

Барън Коен разкритикува Facebook за пускане на политически реклами без проверка на фактите.

"Ако ги платите, Facebook ще пусне всяка "политическа" реклама, която искате, дори ако е лъжа", каза той. "При тази изкривена логика, ако Facebook съществуваше около 30-те години на миналия век, щеше да позволи на Хитлер да публикува 30-секундни реклами на неговото "решение" на "еврейския проблем".

Актьорът призова компанията на Марк Зукърбърг да започне да проверява фактите за политическите реклами, преди да ги пуска, а когато рекламите са неверни, да връща парите и да не ги публикува.

Източник: Pixelmedia.bg

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.