Съпругът на Салма Хайек дари милиони за "Парижката Света Богородица"

Pinterest LinkedIn +

Съпругът на Салма Хайек (Salma Hayek) – Франсоа-Анри Пино (François-Henri Pinault) – дари 100 милиона евро за възстановяване на изгорялата катедрала "Света Богородица" в Париж. Символът на френската история пламна и голяма част от него изгоря вчера вечерта, на 15 април.

В съобщение, публикувано във френския вестник "Фигаро", 56-годишният Пино обяви: "Баща ми (Франсоа Пино) и аз решихме да заделим сумата от 100 милиона евро от активите на "Артемис" (холдинговата компания на семейството), за да се включим и да дадем необходимото за пълното възстановяване на "Света Богородица".

Дарението на семейство Пино е първото, което беше обявено публично часове след трагедията. Фамилията се занимава с търговия с луксозни стоки и притежава и управлява бизнеса на световноизвестни марки като "Gucci", "Alexander McQueen", "Stella McCartney", "Saint Laurent" и "Balenciaga". В момента състоянието на 82-годишния свекър на Салма Хайек възлиза на 37,3 милиарда долара според "Индекс на милиардерите", изготвен от "Bloomberg".
   
Самата актриса също не остана безразлична към случилото се. 52-годишната звезда от "Десперадо" сподели в Инстаграм кадър на горящата катедрала и написа: "Както много хора, и аз съм дълбоко потресена и много тъжна да бъда свидетел на това как красотата на "Света Богородица" потъва в дим. Обичам те, Париж!".

Номинираната за "Оскар" актриса и бизнесменът имат имение съвсем близо до катедралата. Двамата се ожениха именно в Париж на 14 февруари 2009 г., а официалната церемония се състоя на метри от историческия храм.

Дарението на семейство Пино беше направено веднага след като президентът на Франция обяви, че катедралата ще бъде възстановена. Еманюел Макрон беше на мястото на събитието вчера късно вечерта и заяви: "Най-лошото беше избегнато, но все още не сме спечелили битката. За мен е гордост да ви съобщя тази веер, че ние ще възстановим тази катедрала... Ще възстановим "Света Богородица", защото това е, което Франция очаква от нас, което историята ни заслужава и което е нашата съдба", заяви 41-годишният президент.

Пламъците избухнаха към 18:30 ч. местно време в понеделник и според информация на "France 24" унищожиха напълно покрива на основната сграда. За броени минути близо до храма се събраха стотици хора, които запяха "Ave Maria". Днес властите обявиха, че огънят е овладян и конструкцията му ще бъде "запазена и съхранена".
Сподели.