Samsung SA950 - кой каза, че на РС дисплеите им липсва стил?

Pinterest LinkedIn +

Изумително е колко рядко производителите на РС и РС периферия са склонни да мислят "извън кутията". Направо е скандално колко рядко виждаме демонстрация на креативно мислене, чувство за стил и усет към красивото в тази сфера.

Вземете компютърните монитори за пример. Откакто свят светува, единствената по-драстична промяна във външния им вид е, че от "тумбести" и тромави CRT преминахме към (признаваме) далеч по-изящните, но не по-малко скучни LCD.

В резултат, дисплеите станаха по-тънки и плоски, но все така класически – просто правоъгълна рамка със забучена централно отдолу стойка за поставяне. Никаква фантазия, никакъв опит за поне минимално разчупване на формата.

Слава Богу, че някъде там отвън има хора, които мислят различно и си дават сметка, че не всеки би искал поредното парче черна или сива пластмаса на бюрото си. Че може би, сред масовите потребители се намират и такива с вкус и усет към дизайнерското. Слава Богу, че на пазара има компании като Acer (и техният S273HLAbmii Slim модел), а отскоро и Samsung - с още по-визуално впечатляващия SA950.

Не случайно споменавам именно тези два модела. Те си приличат по доста неща – и при двата, говорим за много стилни и оригинални като дизайн РС дисплеи, които макар предназначени за масовия пазар, не робуват на установените клишета.

Освен това, и двата модела донякъде си приличат с тази разлика, че този на Acer e една идея по-ръбат и залага на отсечените прави линии, докато Samsung-а е по-заоблен, с малко по-изискан профил и плавно преливащи се един в друг контури.

За сметка на това, и при двата модела става дума за дисплеи, предназначени за взискателни потребители, ориентирани към високия клас на масовия РС сегмент. Иначе казано – скъпи, но не недостъпни екрани за домашна употреба, ориентирани най-вече към феновете на електронните развлечения – били те геймъри, или киноманиаци.

Съответно и S273HLAbmii Slim, и SA950 идват с голям диагонал (27 инча), отлични характеристики, а Samsung-а излиза с едни гърди напред с още нещо – поддръжка на 3D (нещо, с което Acer-а не може да се похвали, тъй като е по-стар).

Поглед към SA950, цитиран понякога и с пълното му наименование S27A950D. Външният вид на дисплея няма нужда от излишна реклама – това определено е екран, с който да се изфукате пред приятели и познати, и, досещате се, видът му ще ви спечели не един и два завистливи погледа.

Моделът SA950 е базиран на класическа TN матрица с LED подсветка, което означава много тънък профил (дебел е едва 11.4 милиметра), светкавично време за реакция (2 ms GTG), ниска консумация на енергия, но и ограничено цветопредаване от IPS и S/M PVA панелите, и малки зрителни ъгли.

Иначе казано – това е дисплей за HD филми и бързи игри (екшъни от първо лице), но не и за професионална работа с графика и/или предпечат.


Отделно, големият бонус при
SA950 е поддръжката на 120 Hz честота на опресняване, а оттам и пълноценната реализация на 3D ефекти. Нещо повече – Samsung са разработили специална функция, конвертираща стандартни 2D изображения в 3D.

Освен това, са включили в комплекта чифт активни очила, така че да не се налага да ги закупувате допълнително.

Дисплеят SA950 предлага и куп опции за подобряване качеството на картината, в това число и сензор, автоматично регулиращ яркостта му в зависимост от интензитета на външното осветление.

По технически данни, SA950 предлага контрастно съотношение от 5,000,000:1 при показател за яркост от 300 cd/m2 - никак не е зле за TN матрица. Максималната резолюция, разбира се, е Full HD (1920 х 1080 пиксела).

Предвидените видео входове са три, най-масово поддържаните в момента: DVI, HDMI и Display Port. Това е изключително удобно, тъй като позволява едновременно включване на три различни източника на сигнал – например, можете да използвате SA950 едновременно с домашното си РС и с игрална конзола (PlayStation 3, например).


Накратко – Samsung SA950 е един от най-добрите 3D модели за домашна употреба на пазара в момента. Все пак имайте предвид, че това е панел, разработен с идеята да се използва ексклузивно като РС дисплей – не очаквайте от него качества и характеристики, присъщи на TV екраните.


Сподели.