Samsung Qi Pad – електричество в чиния

Pinterest LinkedIn +

Иронията на нашето съвремие, поне що се отнася до технологиите, е, че оставихме телефоните с жица в миналото... само за да се върнем към тях, понеже сме постоянно вързани към кабела за ток. Не е съвсем същото, но разбирате за какво говорим.

Най-добре щеше да бъде, ако и токът работеше като wi-fi-то – от разстояние. Но уви: енергията и информацията са две различни неща и природните закони, както ги познаваме към момента, не позволяват да зареждаме таблета си от съседната стая.

Все пак положението не е чак толкова черно – има начин да зареждате телефона си, без да пъхате кабел в него, като просто го оставите на масата за известно време (подозираме, че все пак се отделяте от него поне за няколко минути в денонощието). Това е възможно благодарение на магията, наречена индуктивен трансфер на електроенергия.

Разбира се, за целта ще ви е необходимо специално зарядно и съвместим телефон. Ето защо ви представяме станцията за индуктивно зареждане Samsung EP-PG920IWEGWW (цена 49 лв., намалена от 79 лв.). Името е благозвучно като удар с права лопата по тила, но то не е чак толкова важно. Важното е, че с помощта на тази малка кръгла джаджа ще можете да зареждате всяко устройство, което поддържа стандарта Qi.

Qi идва от китайски и означава естествена енергия – може би ви е познато като транслитерацията "Чи". Това е природната енергия, която изпълва цялата вселена и е основна сила на всяко движение – доста добра метафора за електричеството, като се замислите. Освен квази религиозно понятие, Qi е и технически интерфейсен стандарт за зареждане без кабели, разработен от организацията Wireless Power Consortium.

Консорциумът е създаден през 2008 г. и към момента се радва на подкрепата на корпорации като HTC, Huawei, LG, Nokia, Samsung и Sony. Създаденият стандарт, разбира се, все още не е особено масов, но има сериозни изгледи да стане – миналата година IKEA пусна в продажба лампи и маси с интегрирани безжични зареждачки, а новият Lexus NX също беше оборудван с Qi устройство в централната си конзола.

Няма да ви даваме списък на съвместимите устройства, тъй като поради бързото развитие на тази технология той ще стане неактуален много бързо, може би дори в момента, в който четете тези редове. Достатъчно е да споменем, че Samsung Galaxy S6 поддържа такова зареждане, други модели пък се сдобиват с тази функция посредством кейс.

Разбира се, Qi не е единственият стандарт за безжично зареждане, така че няма как да знаем дали ще се наложи масово, или не. Въпреки това, ако имате устройство, което поддържа такова зареждане, ще е грехота да не се сдобиете с една такава подобна на чиния поставка, особено предвид обстоятелството, че е налична на изключително достъпна цена. Бъдещето е тук – отдайте му се!

Купи Samsung Inductive Charging Station (qi, бял) ТУК

Купи Samsung Inductive Charging Station (qi, черен) ТУК

Сподели.