Samsung Galaxy S3 – най-добрият Android смартфон на планетата! Корейците отново надминаха Apple!

Pinterest LinkedIn +

Напоследък анонсът на нов модел смартфон не е кой знае какво изключително събитие, най-вече защото това се случва кажи-речи на всеки три дни.

Виж, анонсът на нов Apple или Samsung смартфон е друга работа, тъй като от известно време насам това са двете ключови корпорации, диктуващи тенденциите във висшата iOS и респективно Android мода.

Какво ново имаха да кажат Apple по темата iPhone, видяхме още през миналата есен с представянето на новия/ стар iPhone 4S, който определено не беше iPhone 5-ицата, която всички фенове на компанията очакваха, но беше приятен ъпгрейд на бестселъра iPhone 4.

Сега е време да видим какво мисли за бъдещето на Android телефоните и другият "голям" в тази сфера – Samsung.

В светлината на феноменалния успех, който постигна последният им суперхит - Samsung Galaxy S II (с повече от 20 милиона продадени бройки до началото на 2012 година), интересът към наследника му – Galaxy S3, беше повече от висок.

На 3 май Samsung официално вдигнаха завесата и около Galaxy S3 вече няма неясноти и спекулации. Ето накратко фактите за най-добрия (в момента) Android смартфон на планетата.

Дизайн

Според Samsung, новият Galaxy S3 е "вдъхновен от природата". Макар да звучи като мъгляв, чисто маркетингов слоуган, в телефона ще откриете много интересни решения, които да оправдаят това твърдение. Формата и цветът на корпуса, например.

Външният вид на S3 има много общо с оригиналния Galaxy S и по-малко прилича на S2 – заоблени ръбове, ултратънък корпус (с дебелина едва 8.6 мм) и тегло около 133 грама.

Като цяло S3 е много изящен телефон и макар да е изработен изцяло от пластмаса (подобно на Galaxy Nexus), не оставя усещането за евтин модел – напротив. Цветовите опции също са много приятни – мраморно бяло и "каменно" синьо.

Екранът, с който Samsung са екипирали S3, е истинско бижу – с огромен диагонал от 4.8 инча, HD резолюция (1280x720 пиксела) и Super AMOLED матрица от последно поколение. Пиксел плътността му е 309ppi, т.е. почти толкова, колкото и Retina дисплеят на iPhone 4S, но при драстично по-висока разделителна способност.

Функционалност

Логично Galaxy S3 използва най-новата ревизия на операционната система Android – версия 4.0.4. Освен това, Samsung са преработили изцяло фирмения интерфейс на телефона и то в унисон с концепцията "вдъхновен от природата". Още в момента, в който включите S3, ще ви посрещне стартов екран с нова визия и симпатична анимация за "отключване", наподобяваща по вид и звук малки вълнички, плъзгащи се по водна повърхност – доста симпатично.

Корейците са интегрирали и доста нови опции, разработени специално за S3. Една от най-интересните е Smart Stay. Става дума за функция, използваща вградената фронтална камера, за да следи движението на очите ви. Така, когато отклоните поглед от екрана, дисплеят автоматично се затъмнява.

Естествено, подобна опция изисква доста солиден системен ресурс, но това не е проблем за мощния 1.4 GHz Exynos четириядрен процесор, с който е оборудван S3.

Друга интересна смарт функция е аналогът на пожъналата толкова много овации Siri опция за гласов контрол на Apple. Във варианта на Samsung тя се нарича Smart Voice и като цяло изпълнява същата роля за гласова навигация.

От компанията твърдят, че тя има потенциала да се самообучава, така че колкото повече я използвате, толкова по-добре ще разпознава изречените от вас команди.

Предвид доста солидния си хардуер, не е изненада, че Samsung позиционират S3 като "смартфон създаден за мултимедия".

В Galaxy S3 инженерите на компанията са увеличили обхвата на поддържаните медийни кодеци и в резултат, на практика, няма да намерите видео или аудио файл, с който телефонът да не може да се справи, при това с лекота.

Интересна е и екстрата за по-точно предаване на медийно съдържание от и към S3. Тя ще ви позволи да споделяте клипове, снимки, музика с всяко съвместимо РС или телевизор с широк екран, като, разбира се, връзката е двупосочна. Samsung дори предвиждат използването на S3 като гейм контролер и евентуално да превърнат (в бъдеще) телефона в истинска игрална конзола.

Естествено, всичко това идва с повишени изисквания към пространството за съхранение на информация и затова Samsung са увеличили капацитета на вградената памет – S3 ще се доставя в три варианта с 16, 32 и 64 GB интегрирана и до 64 GB допълнителна памет (разширяема с помощта на microSD карти).

Няколко думи и за камерата (и по-точно камерите) на Galaxy S3. Тиловата е с резолюция "едва" 8 МР, което може да разочарова част от любителите на мегапиксели. За сметка на това, предната е 1.9 МР и предлага дори опция за HD видеозапис с резолюция 720р.

Tелефонът предлага опции като серийно заснемане на поредица от кадри, HDR фотографии и панорамни снимки, разпознаване на лица в кадър, вградена светкавица и задна подсветка за сензора.

Изобщо Galaxy S3 е ярко доказателство, че напоследък границата между цифров фотоапарат и смарт/ камера фон все повече се заличава и нищо чудно с появата на повече модели от този клас на пазара, компактните дигитални камери да започнат да губят пазaрен дял за сметка на телефони, способни да ги заместят почти на 100%.

Батерия

Цялата тази мощ – четириядрен процесор, огромно количество памет, гигантски HD екран, задължително идва на доста висока енергийна цена, заплатена в повишена консумация. Точно затова Samsung са предвидили акумулатор с по-голям капацитет за S3 – 2100 mAh (за сравнение стандартната батерия на S2 беше 1650 mAh).

От компанията твърдят, че тя осигурява повече време за автономна работа, но тепърва трябва да се види дали практическите тестове подкрепят това изявление. Ако наистина автоматичният контрол на консумацията е драстично подобен (според Samsung), може да получим в лицето на Galaxy S3 телефон, който е по-добър, по-тънък и издържа по-дълго време с едно зареждане на батерията.


Сподели.