Asus Transformer Pad TF 300 - върхова Android производителност на изкусителна цена

Pinterest LinkedIn +

Докато всички все още говорят за новия iPad, то Asus продължава да доминира на пазара за конкурентни Android решения.

Техният страхотен Transformer Prime все още е сред най-елитните модели, използващи операционната система на Google, а уникалният му дизайн, комбиниращ удобството на таблет и мобилен компютър, и до момента си остава ненадминат като идея и концепция.

Единственият по-съществен недостатък на Transformer Prime е доста високата му цена - около 1300 лв. в комплект с докинг станция, което го прави по-скъп от основния му противник – iPad 2, предлагащ се в момента за около 900 лв. при сходни параметри.

Asus явно също са наясно с този дисбаланс в цените и вече имат решение на проблема – новият Transformer Pad TF300, споделящ доста общи черти с Prime, но предлагащ се на доста по-изкусителна цена.

Приликите между двата модела са най-ясно видими на ниво технически спецификации. И Pad, и Prime използват платформа Nvidia Tegra 3, в комбинация с 1 GB оперативна памет и 16 (32) GB пространство за съхранение на данни.

Освен това, и двата таблета разполагат с 8 МР тилова и 1.2 МР фронтална камера (но без флаш светкавица за тиловата камера при Pad), както и Bluetooth 3.0 и WiFi опции за безжична връзка.

Единствената по-съществена разлика е, че процесорът на Asus Transformer Pad TF 300 е с малко по-ниска тактова честота – 1.2 GHz (срещу 1.3 GHz при Prime).

Дисплеите на двата таблета също са доста сходни – с резолюция 1280 х 800 пиксела и IPS матрица, но яркостта на Transformer Pad TF300 екрана е почти наполовина по-ниска от тази на Prime (350 nits срещу 600 nits).

Интегрираната аудио система също е една идея по-слаба – без вградения бас говорител на Prime, стерео колоните на Pad звучат по-слабо и невпечатляващо.

Asus Transformer Pad TF 300 e и малко по-тежък от по-скъпия си събрат, а корпусът му е изработен изцяло от пластмаса, за разлика от солидното и стилно алуминиево тяло на Prime.

Иначе, от гледна точка на производителност, съществени разлики няма да забележките – дори в някои тестове Pad изпреварва леко Prime. Времето за автономна работа също е идентично – малко повече от 7 часа.

За момента Transformer Pad TF 300 се доставя с Android версия 4.0.3, като Asus обещават в недалечно бъдеще да предложат ъпдейт за операционната система и фърмуера на таблета.

Предлагащ се на цена от около 700 лв. (за 32 GB версия), Asus Transformer Pad TF 300 е добра алтернатива за тези, които желаят да се сдобият с Android таблет, предлагащ върхова производителност, но разполагат с по-ограничен бюджет.


Сподели.