Samsung Galaxy Camera - камерафон от следващо поколение или фотоапарат с Android?

Pinterest LinkedIn +

Напоследък така наречената "технологична конвергенция" (еволюционен термин, означаващ сближаване) буквално се развихри. Строгите граници, разделящи доскоро различните типове и класове електронни устройства, се топят с изумителна скорост и не е далеч времето, когато вместо 4 или 5 джаджи (смартфон, таблет, цифров фотоапарат, камера), ще носим в джобовете си само една, но способна да ги замести напълно.

Особено ярък (и пресен) пример в това отношение е новата Samsung Galaxy Camera. Присъствието на добре познатия на всички смартфон и таблет фенове бранд Galaxy в името е объркващо, нали?

Да, първоначално сблъсъкът с това устройство може да предизвика известно озадачение. На външен вид Galaxy Camera изключително много прилича на... телефон. Особено ако я гледате откъм гърба. Върху огромния й 4.77-инчов сензорен дисплей / LCD визьор ще ви направят впечатлениe познатите икони на... Android. По точно най-новата 4.1 (Jelly Bean) версия на популярната Google ОС.

При това не говорим за външна имитация, а за съвсем пълноценна операционна система с всички екстри, в това число и... Angry Birds!

В същото време отпред Galaxy Camera си е чиста проба компактен цифров фотоапарат с 16MP сензор и обектив с 21-кратно увеличение и фокусно разстояние от 23 до 481 мм (приравнено към 35 мм еквивалент).

Управлението на "камера" функциите е поверено на специално разработено Android приложение, позволяващо пълен контрол на параметри като скорост на затвора, бленда, стойност на светлочувствителността на сензора (ISO). Galaxy Camera предлага дори опция за гласово управление, която може да се окаже доста полезна, ако решите да си правите автопортрети, да речем.

Всичко това се "командва" от светкавично бърз четириядрен процесор с тактова честота от 1.4 GHz, a първоначалното "смартфон" впечатление се засилва от поддръжката на GPS модул плюс 3G/4G и Wi-Fi опции за безжична връзка.

Всъщност единственото, което Galaxy Camera не може да прави, е да осъществява фактически телефонни разговори, но лишавайки я от подобна функция, Samsung сякаш нарочно са размахали червен плащ пред очите на бясната общност от Android хакери, голяма част от която вероятно ще приеме охотно хвърлената им във волен (или неволен) жест на предизвикателство ръкавица.

Така де, добавянето най-малкото на VoIP гласова комуникация през Skype едва ли ще представлява някакъв проблем – всички технологични условия са налице в хардуера на Galaxy Camera.


Сподели.