Salmon Fishing in the Yemen или как може да намерите любов на най-неочакваните места

Pinterest LinkedIn +

Навън е горещо лято и идеята за бягство към киносалоните е привлекателна за мнозина. Въпреки че има множество блокбъстъри като Prometheus ("Прометей"), The Avengers ("Отмъстителите") и Rock of Ages ("Рок завинаги"), шведският режисьор Ласе Халстрьом (Lasse Hallstrom) ни дава алтернатива, която не е за пренебрегване – Salmon Fishing in the Yemen ("Риболов в пустинята").

Лентата е с участието на Юън Макгрегър (Ewan McGregor) и Емили Блънт (Emily Blunt) в главните роли на експерт по риболова и асистентка на заможен шейх от Йемен. Двамата са събрани от желанието на шейх Мухамед да зариби пустинен район в Йемен със сьомга – задача, която според героя на Макгрегър е практически невъзможна.

Историята е адаптация на едноименния роман на Пол Тордей (Paul Torday), а режисьорът Ласе Халстрьом и сценаристът Саймън Бюфой (Simon Beaufoy) успяват да уловят чара на книгата и да постигнат баланс между романтиката, политическите закачки и комичните моменти, без да поставят акцент върху някой от тези елементи.

В актьорския състав, освен Макгрегър и Блънт, виждаме също Кристин Скот Томас (Kristin Scott Thomas), Конлет Хил (Conleth Hill) и Амр Уакед (Amr Waked). Въпреки това, именно химията между главните актьори е тази, която грабва в лентата.

Юън Макгрегър е брилянтен, както винаги, в ролята си на срамежливия експерт по сьомгата Алфред Джоунс, а възможността му да даде свобода на страхотния си шотландски акцент е едно от най-забавните неща във филма. Емили Блънт успява да си пасне страхотно с екранния си партньор, без да внесе излишна драматичност в историята.

Не може да бъде пропусната играта на Амр Уакед, който влиза в ролята на шейх Мухамед. Макар и да излиза от стереотипа на подобен тип герои, Уакед успява да изгради достатъчно интересен персонаж, който въпреки че е второстепенен, привлича вниманието на зрителя. Именно сцените между Уакед и Макгрегър са едни от най-атрактивните и добре режисирани във филма, притежаващи цялостния чар и предаващи есенцията на Salmon Fishing in the Yemen.

Макар Кристин Скот Томас да се представя наистина страхотно, а героинята й да е забавна и да допринася към комичната част на лентата, някои от шегите, а и цялостната концепция на персонажа, сякаш са взети от съвсем друг филм, което прави съчетанието не съвсем на място.

Биха могли да бъдат пропуснати и някои от моментите, свързани с терористични групировки, действащи в страната на шейха, които се отдалечават в някаква степен от голямата картина, която се стреми да изрисува филмът.

Въпреки това, подобни неща са сред малкото отрицателни черти на лентата, които се отбелязват само, за да не бъде нарочена за перфектна и да завиши очакванията на публиката излишно.

Като цяло Salmon Fishing in the Yemen е истинско удоволствие за кинолюбителите и освен че минава неусетно, той представя интересна и реалистична история, която дори да изглежда малко нагласена в последната част на филма, оставя позитивно чувство у зрителя.

Сподели.