Salem

Pinterest LinkedIn +

Съществуват ли вещици? Кои са те? Какво са те? Ако си мислите, че знаете отговора на тези въпроси, ще трябва да ви разочароваме, защото първият оригинален сериал на WGN America Salem предлага една съвсем нова гледна точка по темата.

Едва ли има някой, който да не е чувал за салемските вещици. Случилото се през през 17 век в Масачузетс е вдъхновило множество екранизации и всяка от тях предлага различен поглед към историческите събития. За първи път салемските вещици се появяват на екран през 1937 година във филма на Франк Лойд Maid of Salem.

От тогава до днес филмовите и телевизионни адаптации на сюжета са повече, отколкото бихме могли да преброим. Литературните също. Има дори комикси, разказващи историята на салемските вещици. Създателите на Salem Бранън Брага (Brannon Braga) и Адам Саймън (Adam Simon) също предлагат своя версия за нещата.

В техния Салем вещиците не просто съществуват, а властват, при това без никой да подозира истинската им същност. Обвиненията падат върху невинни, страхът постепенно завладява всички, а сатанински изчадия танцуват в горите нощем.

В исторически план процесите срещу салемските вещици остават един от най-ярките примери за масова истерия и религиозен фанатизъм. Колкото до сериала, Sleepy Hollow ще ви се стори като приказка за лека нощ в сравнение с него.

Идеята:

Salem е създаден по идея на сценаристите Бранън Брага (24, Terra Nova) и Адам Саймън (The Haunting in Connecticut) и напълно заслужава да се подреди сред сериалите, които не бива да гледате преди лягане. Пречупена през техния поглед, историята на салемските вещици стъпва на реалните исторически събития, но не се придържа стриктно към тях.

Докато повечето версии на сюжета залагат на идеята, че вещици не е имало, Брага и Саймън ги правят по-реални от всякога и поставят властта именно в техните ръце. Така се озоваваме в един превзет от пуританите Салем, където никоя човешка слабост не е толерирана, а вещиците буквално подстрекават гоненията и, хвърляйки обвинения върху невинни хора, остават извън всяко подозрение.

Началото:

Salem стартира на 20 април 2014 година и е първият оригинален сериал на WGN America. Пилотният епизод на поредицата е гледан от милион и половина зрители в САЩ, а оценките на критиката са смесени.

Историята:

В Салем вещиците са истински - нито са онези, които очаквате да бъдат, нито са такива, каквито сте си ги представяли. Мери Сибли (Джанет Монтгомъри) е най-могъщата вещица в града и едновременно с това е съпруга на най-влиятелния човек в Салем. Докато Мери води своя двойствен живот без никой да подозира истината, тя разчита на своята вярна приятелка Титуба (Ашли Мадекуи). Безскрупулна и жестока, Мери има напълно основателна причина за решението, което е взела и е готова на всичко, за да унищожи пуританите и да завземе Салем. Единствената й слабост е Джон Алдън (Шейн Уест).

Героите и звездите:

Джанет Монтгомъри (Janet Montgomery) е добре позната на феновете на сериалите с ролите си в Human Target, Entourage и Dancing on the Edge. В Salem на нея е поверена ролята на Мери Сибли. През първите десет минути от сериала Мери е обикновено, бедно и много уплашено момиче, чийто любим Джон е изпратен на война. Неговото заминаване тласка Мери към крайно и отчаяно решение, което променя живота й завинаги.

Седем години Мери е омъжена за най-влиятелния човек в града - Джордж Сибли. Брак, който я прави не само много богата, но и много влиятелна сред пуританите, от които някога се е страхувала. Това, което не всички знаят, е, че именно тя е най-могъщата вещица в Салем, а основната й цел е отмъщение. Неочакваното завръщане на Джон Алдън (Шейн Уест) обаче обърква плановете й.

Шейн Уест (Shane West), когото повечето от вас вероятно са гледали в ER (Спешно отделение) и в новата версия на Nikita, е в ролята на Джон Алдън. Син на един от основателите на Салем, Джон заминава на война, оставяйки любимата си Мери сама в управлявания от пуританите град. Седем години по-късно, когато Джон се завръща, след като е бил известно време в плен, той открива, че градът, макар и все още управляван от същите тесногръди пуритани, все пак се е променил.

Първоначално скептичен, Джон постепенно открива, че разказите за вещици са нещо повече от опит да се всее страх и да се подчини населението. И вижда неща, в чието съществуване до този момент не е вярвал.


Сподели.