Сагата "Престъпна империя" на Мартин Скорсезе по HBO България

Pinterest LinkedIn +

Един от най-популярните в САЩ през 2010 година сериали – "Престъпна империя" (Boardwalk Empire) , създаден с помощта на самия Мартин Скорсезе (Martin Scorsese), стартира в родния ефир.

Пилотният епизод на мафиотската сага бе излъчен на 10 януари по HBO, като е любопитно, че именно той е дело на носителя на Оскар за "От другата страна" (The Departed). Заснемането на серията е струвало колосалните 18 милиона долара, а съвместно с популярния режисьор, за успеха на сериала работи и отличеният с наградата "Еми" сценарист на "Семейство Сопрано" Терънс Уинтър (Terence Winter).

Няма как да пропуснем и американецът Тимъти ван Патън, който поема щафетата от Скорсезе по реализацията на сериала. Познати имена откриваме и в каста на сагата, съсредоточаваща се в битката за територии по време на Сухия режим в САЩ от 20-те години на миналия век – Стийв Бушеми (Steve Buscemi), Майкъл Пит (Michael Pitt), Кели Макдоналд (Kelly Macdonald), Стивън Греъм, Паз де ла Хуерта и много др.

Любопитно е, че единственият художествен персонаж сред главните герои е този на Джими Дармъди, а всички останали са реални личности, което обяснява защо сред тях откриваме Лъки Лучано и младият Ал Капоне.

"Престъпна империя" е номиниран в цели 3 категории за "Златен глобус", включително за най-добра тв драма и едва ли ще е особена изненада, ако прибере отличието. Българските зрители ще могат да гледат първия сезон на сагата в мрежата на HBO всеки понеделник от 21:05 часа.


Сподели.