Престъпна империя (Boardwalk Empire)

Pinterest LinkedIn +

Доскоро мащабността беше привилегия на киното, докато телевизията оставаше в сянка, задоволявайки се с далеч по-скромни продукции. Едно от безспорните доказателства за промяната в това отношение е хитовият сериал на HBO "Престъпна империя".

Ако все още не сте попадали на Boardwalk Empire, определено си заслужава да му отделите внимание. Не само заради наистина кинаджийското заснемане или заради впечатляващия каст, но и защото създателите му са успели блестящо да пресъздадат атмосферата на двадесетте години на миналия век – един от най-интересните периоди в американската история.

Действието се развива в Атлантик сити, който по онова време преживява своя "златен век" - алкохолът се лее свободно въпреки Сухия режим, а хазартът е едно от основните забавления. Историята е съсредоточена около "Нъки" Томпсън - хитър, безскрупулен и корумпиран политик, който управлява града.

Идеята

Едва ли ще се изненадате, че идеята за създаването на "Престъпна империя" принадлежи на Терънс Уинтър (Terence Winter), сценарист и продуцент, работил по не по-малко успешната продукция на HBO "Семейство Сопрано" (The Sopranos), което освен популярност му донася и награда Еми. Този път историята и персонажите на Уинтър са базирани на реални исторически личности и събития.


И стъпва на литературна основа: книгата на Нелсън Джонсън (Nelson Johnson) - "Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City". Прототип на централния персонаж в "Престъпна империя" е политикът Инок "Нъки" Джонсън – републиканец и безспорен управник на Атлантик сити от 1910 година до 1941 година, когато влиза в затвора.

Началото:

Зад безспорно амбициозната идея на Уинтър, застава Мартин Скорсезе (Martin Scorsese). Наложил се като една от най-значимите фигури в Холивуд с филми като "Разяреният бик" (Raging Bull), "До краен предел" (Bringing Out the Dead) и "Авиаторът" (The Aviator), Скорсезе е един от изпълнителните продуценти на сериала и режисьор на пилотния епизод.

"Престъпна империя" е завръщането на Скорсезе към телевизията, след като през 1986 година режисира епизод от проекта на Стивън Спилбърг (Steven Spielberg) "Amazing Stories".

Бюджетът на пилотния епизод на "Престъпна империя" е осемнадесет милиона долара, впечатляваща сума дори когато става въпрос за кино, а премиерата му е на 19 септември 2010 година. Успехът е грандиозен и непосредствено след старта на сериала става ясно, че ще има и втори сезон.


Еднакво добре приет както от критиката, така и от публиката, първият сезон е номиниран в 18 категории на наградите Еми и печели 8 от тях. Скорсезе получава приз за "изключителна режисура" на драматичен сериал.

Героите и звездите

Стив Бушеми ("Нъки" Томпсън) - специфичното излъчване на Стив Бушеми (Steve Buscemi), което със сигурност познавате от големия екран – спомнете си култовите "Глутница кучета", "Големият Лебовски" и хитовия сериал "Семейство Сопрано", е причината Уинтър и Скорсезе да са единодушни в избора му за главната роля в "Престъпна империя".

Той се превъплъщава брилянтно в ролята на Инок "Нъки" Томпсън (Enoch "Nucky" Thompson). Томпсън е корумпирания общински ковчежник на Атлантик сити и едновременно с това най-влиятелния политик в града. Достатъчно хитър, за да спечели одобрението и гласовете на избирателите и едновременно с това, достатъчно безскрупулен, за да контролира всички незаконни дейности в града, и да печели добре от тях, той знае как да се възползва от всяка създала се възможност.

Майкъл Шанън (Нелсън Ван Алдън) - Mайкъл Шанън (Michael Shannon) се превъплъщава в агент Нелсън Ван Алдън (Nelson Van Alden), чиято задача е да следи за спазването на Сухия режим. Изключително педантичен в работата си, той бързо стига до извода, че "Нъки" Томпсън контролира града и нелегалния бизнес с алкохол.

Майкъл Пит (Джими Дармъди) - Майкъл Пит е третото допълнение към определено впечатляващия каст. Младият актьор стана популярен с ролята си в "Мечтатели" (The Dreamers) и участието си в сериала "Закон и ред" (Law & Order). Неговият персонаж – Джими Дармъди (Jimmy Darmody) не е базиран на реална историческа личност, но това съвсем не го прави по-малко интересен от останалите.

Джими е бивш възпитаник на Принстън, ветеран от войната и един от приближените на "Нъки" Томпсън. В опит да се докаже, той си навлича гнева на "Нъки", след като заминава за Чикаго, за да работи заедно с Ал Капоне.

Кели Макдоналд (Маргарет Шрьодер) - британската актриса Кели Макдоналд (Kelly Macdonald) е позната най-вече с ролите си в "Трейнспотинг" (Trainspotting) и "Няма място за старите кучета" (No Country for Old Men). В "Престъпна империя" й е поверена ролята на ирландската емигрантка Маргарет Шрьодер. Красива и интелигентна, тя притежава не само инстинкт за оцеляване, но силен характер, който привлича към нея интереса на "Нъки".

Историята

Америка през двадесетте години. Време на обществени и политически промени, в което Антлантик сити се превръща в място, където правилата не важат. А неговия безспорен владетел е Инок "Нъки" Томпсън (Стив Бушеми) – подкупен политик, който се чувства еднакво добре както в ролята си на Ковчежник на града, така и в тази на гангстер. Той успява да се възползва от всяка възможност и извлече полза дори от Сухия режим.

Любопитни факти

- Стив Бушеми печели Златен глобус за "Най-добър актьор в драматичен сериал" за ролята си на "Нъки" Томпсън.

- За промо кампанията на втория сезон на "Престъпна империя" продуцентите използват мотриси на метрото от началото на века, украсени с венци, които се движат по една от линиите през уикенда. Влаковете са музейни експонати и до този момент не са използвани с рекламна цел.


Сподели.