SafeGmail – изпращайте email-и, които никой не може да прочете (освен получателят, разбира се)

Pinterest LinkedIn +

Шифроването на съобщения, обменяни по електронна поща, може да изглежда на някой като инструмент за хора, занимаващи се с тъмни афери или страдащи от остри пристъпи на параноя. В съвременния несигурен уеб свят обаче подобна параноята често е ключът към доброто здраве.

Например искате да изпратите текст до ваш бизнес партньор или дори любовно послание, за което да сте сигурни, че ще остане скрито за неправилните очи.

Разчитайки на протоколите за сигурност, използвани от различни сайтове, проявявате завидна наивност – да не забравяме, че само преди броени дни гръмна поредната новина за масова кражба на лични данни от цял куп български сайтове – повече от 5000 потребителски имена и пароли.

В този ред на мисли един бърз алгоритъм за криптиране (шифровка) на вашите email съобщения, ако не помогне - няма и да навреди. Особено ако процедурата не изисква някакви големи или специални усилия.

Ако работите с Chrome, една добра идея е използването на SafeGmail – разширение за браузъра, с чиято помощ можете да закодирате всеки мейл бързо и лесно, а отключването му става с отговора на прост въпрос (който, разбира се, е известен само на получателя).

След като инсталиратe SafeGmail, за да използвате разширението, просто трябва да натиснете бутона "Encrypt" в Gmail. Пишете "тайния въпрос", чийто отговор знае само получателят, и изпращате съобщението.

Още по-добрата новина е, че кодирането става още докато пишете текста – т.е. дори самата услуга няма достъп до фактическото съдържание на мейла. Бързо, лесно, удобно и най-вече сигурно!

Сподели.