„Събрани стихотворения“, Яна Язова

Pinterest LinkedIn +

В тома за пръв път са събрани на едно място трите стихосбирки на Яна Язова – „Язове“ (1931), „Бунт“ (1934) и „Кръстове“ (1934), които имат само по едно издание. Добавени са всички по-късно публикувани от нея творби в печата – във вестник „Литературен глас“, „Вестник на жената“, в двата сборника „Сноп“, издадени от Клуба на българските писателки, на който тя е секретар и които не са издадени в книга. Други пък, някои от които последни – от края на живота ѝ, са взети от машинописа „Язове. Избрани стихотворения“, съхранен в две машинописни копия във фонда ѝ в Централния държавен архив.

Постсимволизъм, сюрреализъм, древногръцка мъдрост, чувственост и удивление от краткостта на живота, пожари на незаглъхваща страст – такъв е поетичният мир на Яна Язова – различната страница в българската поезия от 30-те години на ХХ век.

Най-после за пръв път цялостно пред съвременния читател се изправя поетесата Яна Язова – неравна, задъхана, навлизаща в непознати и плашещи дълбини...

288 с., твърда корица, 20 лв.

 

Откъс

 

ЩЕ БЪДА!...

Дори да нямам тука гроб безшумен,

да нямам вече близки, врагове,

при тебе ще останат мойте думи

и моят дух, превърнат в звукове!

 

Легендата на всички ще разправя,

записваните в мрака писмена.

И който тръгне, няма да забравя,

че се върви и в бурни времена!...

 

Ще бъде минало, каквото страдах.

Изминат ще е главоломни ход.

Затуй, че устоях и че не падах,

ще ме обича целият народ!


Книгата „Събрани стихотворения“, от Яна Язова, можете да закупите чрез сайта на Издателство Изток - Запад.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.