"С Тангра срещу вятъра" с нов прочит

Pinterest LinkedIn +

В рамките на 22-то издание на София филм фест на 22 март в Дома на киното бе представен документалният филм "Мечтата на Николайна младата сценаристка и режисьорка Мария Карагьозова.

Филмът е създаден по книгата "С Тангра срещу вятъра" на известния наш мореплавател капитан Николай Джамбазов. Документалната книга е допълнено и преработено издание, обединяващо предишните две книги на автора, писани в края на 80-те и 90-те години, с включени нови моменти.

След прожекцията на филма, съпътстван с много вълнуващи моменти и документални кадри, се състоя среща с публиката и представянето на самата книга. "С Тангра срещу вятъра" се издава с любезното съдействие на "Hristo Botev Academy" – Washinton DC, USA. В тази връзка Бойка Попова  спонсор на книгата и директор на училището – присъства на събитието и се срещна с гостите и създателите на филма.
 
Кой е Николай Джамбазов?

Капитан Джамбазов без съмнение може да бъде обявен за един от най-волевите живи българи днес. Неговото околосветско плаване по "невъзможния маршрут" през нос Хорн, само с едно спиране на собственоръчно построената му яхта, още не е надминато. Роден е на 2 март 1943 г. в София, в семейство на учителка и морски офицер от търговския флот. Като юноша Николай се занимава активно с плуване, мотоциклети и ветроходство. Учи във вечерна гимназия и работи, а през свободното си време обучава средношколци на морски многобой и ветроходство. Отбива военната си служба като радиотелеграфист и получава първото си свидетелство за управление на кораб. По-късно завършва образованието си за професионален капитан.
Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.