Русия: "Евровизия" не можа да спази собствените си правила

Pinterest LinkedIn +

"Русия съжалява за неспособността на организаторите на "Евровизия" да изпълнят своите правила за провеждане на състезанието и да призоват към това държавата, която провежда конкурса тази година" - коментира прес секретарят на президента на РФ Дмитрий Песков ситуацията със забраната, която Украйна наложи на руската участничка в събитието.

По-рано тази година Русия реши да изпрати на "Евровизия" Юлия Самойлова, но на 22 март стана известно, че Службата за безопасност на Украйна (СБУ) е наложила на певицата тригодишна забрана за влизане в страната. Причината се оказа изпълнението й в Крим през 2015 г., когато полуостровът беше анексиран към Русия чрез референдум. 

Шефът на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) Ингрид Делтерне заяви в официално писмо, че Киев може да понесе санкции заради решението на СБУ, но от Украйна призоваха ЕСРТ да не се намесва.

Руската реакция в отговор на разразилата се драма е, че "Евровизия 2017" няма да бъде излъчвана в Русия. Което поставя под въпрос и успеха на Кристиян Костов и неговата песен Beautiful Mess, за чиято победа разчитахме много на гласовете от Русия.

Сподели.