Run, baby, run! Джогинг - решението на всички проблеми

Pinterest LinkedIn +

Джогинг. Това е решението на повечето проблеми. Когато сте ядосани – бягайте, когато ви се крещи – бягайте, когато сте погълнали твърде много от любимата си храна, бягайте, когато искате да се освежите – бягайте…

Според специалистите ползите от джогинга са неизброими - изгаря излишните калории, укрепва мускулите, намалява напрежението и успокоява нервите. Освен това е добра превенция срещу исхемична болест на сърцето, захарен диабет и остеопороза, полезен е за сърдечно-съдовата система и за белите дробове.  

Редовният джогинг намалява и риска от проблеми със съня. Бягането сутрин не само ще ви освежи за целия ден, но и ще ви помогне да си легнете навреме. Пълноценният нощен сън е важен за поддържане на здравето и нормалното телесно тегло.

Бягайте редовно и за да намалите психическото напрежение. Слушането на приятна музика по време на джогинг гони от ума лошите мисли и стреса. Хората, които тичат редовно, са заплашени в много по-малка степен от риск да развият тревожност, депресия и други състояния, свързани със стреса.

Препоръки


Джогингът, колкото и лесен да изглежда, трябва се практикува по определени правила. За да имате пълен успех, следвайте препоръките на специалистите. А те са:

- дръжте тялото си изправено и леко наклонено напред;

- не забравяйте, че от правилното положение на тялото зависи работата на вътрешните органи и на мускулите на краката; 

- дръжте главата си изправена, за да отпуснете мускулатурата на шията и раменния пояс;

- не тренирайте късно вечер и периодично променяйте маршрута си.

Недостатъци

Бягането крие рискове от травми заради натоварването на мускулите и ставите. Може да ги избегнете със загрявка преди самия джогинг, удобни обувки и правилно положение на тялото при бягане.

Сподели.