Роуън Аткинсън: Шегата на Борис Джонсън за хората с вид на пощенски кутии е много добра!

Pinterest LinkedIn +

"Като човек, който години наред се е възползвал от свободата да прави шеги, свързани с религията, смятам, че шегата на Борис Джонсън за хората, които носят бурки с вид на пощенски кутии, е доста добра", заяви известният британски комик Роуън Аткинсън в официално писмо от свое име, което изпрати до вестник  "Times" в петък.

"Всички шеги на тема религия са обидни, затова и е безсмислено да се извиняваме за тях... Човек трябва да се извинява само за лошите шеги. Така че в случая извинение не е необходимо", пише още звездата от "Мистър Бийн".

Предисторията на това смело изказване е свързана с нашумял коментар на бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, който има и солидна журналистическа кариера зад гърба си, а перото му се слави като доста остро. В своя вестникарска колонка миналата седмица той обяви, че забраната за носене на бурки и хиджаби на обществено място би било грешно, но въпреки това хората трябва да се чувстват свободни да изразяват своето неодобрение към тези "задушаващи" "средновековни" покривала, които крият жените. "Абсурдно е, че някой може да избере да се разхожда в този вид, изглеждайки като пощенска кутия", пише още той и заявява, че не е добре млади жени да се обличат еднакво и да изглеждат като "банкови обирджии".

Тази дописка на Борис Джонсън предизвика огромна вълна от възмущение в Обединеното кралство, а самият той моментало беше заклеймен като фанатик, ислямофоб и краен фашист. Затова и неочакваната, но категорична намеса на актьора в "буркагейт" беше определена от "Sun" като "глътка свеж въздух" на фона на масовата истерия, отприщена след изказването на политика.

Мнозина съзряха ирония в развоя на този случай, тъй като в своя текст Джонсън на практика защитава правата на мюсюлманките, като заявява, че независимо дали харесваме хиджаба и бурката, или не, на жените не трябва да бъде забранявано да ги носят. Това изключително либерално по същността си изказване обаче беше посрещнато на нож от най-либерално настроените членове на обществото, които шумно настояват авторът да се извини и да бъде уволнен заради "грешно мислене", обяснява Брендън О`Нийл в thesun.co.uk. Любопитен детайл от биографията на Борис Джонсън е, че по бащина линия той е правнук на османския политик, поет и публицист от началото на XX век Али Кемал бей – отявлен либерал, линчуван от националисти по време на Турската война за независимост в началото на 20-те години на миналия век.

Във връзка с тези събития в социалните мрежи беше разпространено и едно видео от 2012 г., в което Роуън Аткинсън се изказва в рамките на официално събитие, посветено на свободата на словото в Англия. В него комикът заявява, че според най-дълбоките му убеждения правото за себеизразяване е второто най-ценно право в живота на всяко човешко същество. "Първото е храната в устата ми, а третото - покривът над главата ми", уточнява той. "Трябва да ни бъде позволено да обиждаме", настоява комикът и продължава: "Аз не съм нетолерантен" – казват много хора – изискано говорещи, високообразовани, либерално настроени хора. "Нетолерантен съм само към нетолерантността". И хората кимат с глава и си казват: "О, мъдри думи, мъдри думи". Но ако дори само за пет секунди помислите върху това изказване, ще разберете, че то се застъпва за замяната на една нетолерантност с друга. Което на мен лично не ми изглежда като никакъв прогрес", уточнява Роуън Аткинсън.


Сподели.