Рок, поп и Gravity Co. в двудневния фест "Рок в Рила"

Pinterest LinkedIn +

В два поредни дни в отстоящото на 8 км от гр. Самоков рилско село Бели Искър се проведе третият музикален фестивал "Рок в Рила". На една сцена се изявиха близо 20 групи, сред които както някои от величията на българския рок, съвсем млади групи, а също и популярните Gravity Co.

При много добре уредена организация и добро време, "Рок в Рила" стартира в следобеда на 26 август, петък, за да се изявят пред местната и пристигналата от различни краища на България публика групи като Sunrise, Ритъм Бойс, Контрол, БТР и мн. други. Спрямо реакциите на първата може да се каже, че групата на първата вечер от феста беше Контрол.

Със своя на вид пънк вокалист и фронтмен Пецко и добре известен репертоар, Контрол допаднаха особено много на увеличилата с настъпването на вечерта размерите си публика. Както обикновено, Контрол не просто свириха рок, а и забавляваха. Въпреки че само един ден по-късно на същата сцена се качи човек, който би могъл да се обиди от думите му, Пецко не пропусна да каже мнението си за чалгата и Star Academy - "Всички да го д**ат"!, запявайки за по-голяма изразителност едноименната фраза от първия голям хит на Азис. И както е характерно за подобен род прояви, след това всички се пренастроиха за традиоционния за "Рок в Рила" финален за вечерта гиг на многократно награждаваните за Най-добра група наживо БТР. Групата с дългогодишна история и огромен опит зад гърба си от родни и международни сцени не изневери на себе си и отново защити славата си.

Ден втoри започна с концерт на млада самоковска група - Интегра. Групата, с двама вокалисти - момче и момиче,  не лиши изпълнението си от ентусиазъм и желание да се хареса въпреки все още рехавото пространство пред сцената, представяйки няколко кавъра ("Summer of 69", Evanescence) и авторска музика. Около 18:00 часа повечето дошли за събитието хора инвестираха парите и вниманието си в кранчетата с бира и димящите скари. Други се разхождаха около палатките си, накацали на възвишенията около т.н. белоискърски стадион в събиране на дървета за огън.

Анонсът на следващата група обаче привлече вниманието както на публиката, така и на своите колеги. Изцяло дамската поп-рок формация Audio Vision съществува от едва 2 месеца, средната възраст на музикантките в състава й - глас, бас, китара, клавир, барабани - е 25 години, а репертоарът, или поне този половин час от него, който групата представи в Бели Искър  - Robbie Williams, "We are family" и авторски парчета с малко по-твърдо звучене. Audio Vision тепърва ще опитват да пробият в София, откъдето са и петте момичета.

Около 19:30 на сцената излезе група Фанагория, която миналата година също участва във феста и дори записа своето първо концертно DVD. В нейния плейлист изненади отсъстваха, но аудиторията на "Рок в Рила" вече е засвидетелствала, че с удоволстие слуша наживо кавъри на групи като Iron Maiden или Ronnie James Dio. Преди това същата имаше възможността да чуе нещо съвсем различно - авторската музика на крисчън-метъл  групата Екстремум.

Подобно на Контрол, Обратен Ефект, които отдавна не бяха свирили пред голяма публика и избягваха светските прояви, се харесаха на всички присъстващи с енергичното си сценично поведение, закачаките на своя фронтмен-вокалист Кольо и авторски парчета в стил "Песен за Марчето". Освен промяната в прическата на споменатия - от дълга коса, гола глава, новото около групата е нейният втори албум и новият член в редуцирания откъм брас и клавири лайн-ъп - Данчо Лазаров-Даката, екс Милена Словова band, китара.

По време и след изпълнението на рок-групата New Sesion, чийто лидер е, заедно със съпругата си Мира Янова, организатор на "Рок в Рила", фестивалът достигна до своята кулминация. Последваха сетовете на едни от най-известните групи в България - Gravity Co., Сигнал и D_2. Въпреки че участието на първите на друг рок фест пропаднал в последната минута, заради превърналият се в скандал конфликт между организаторите и няколко от групите участнички, те бяха мотивирани и спокойни за концерта си в Бели Искър.

Специално за Avtora.com китаристът на Gravity Co Ивайло Чалъков, сподели, че този път не намират пропуски в организацията, а също и че не се притесняват от факта, че ще представят музиката си пред публиката, предподпочитаща рока. Gravity Co. действително направиха изключително силен и радушно приет сет. Пред стотици хора, които вероятно никога не са чували музиката им, те представиха парчета от първите си два албума и въпреки че, като контраст с последвалия гиг на Сигнал, хората не пееха задно с вокалиста на групата Явор, те аплодираха с всички сили представянето й.

След Сигнал, които също по традиция участват в "Рок в Рила" и могат да бъдат наречени едни от хедлайнерите, на сцената излезе последната за вечерта и фестивала група. С видимо числово превъзходство пред всички останали групи, това бяха D_2. Пред няколкохилядната към този момент публика, те излязоха с трима гост музиканти, а именно Господин Господинов-Гепи, Боби Турбото  и Деян (Star Academy) - вокали. И тримата вдигнаха градуса на шоуто с още няколко единици и по нищо не пролича публиката, която и миналата година видя D_2 в Бели Искър, да е смутена от отсъствието на нейния бивш фронтмен. Нещо повече - гласът и интерпретацията на песните на D_2 на Гепи (Стейн, Стейн студио) трудно могат да бъдат различени от тези на Дичо. Както сам сподели за Avtora.com, за него е огромно удоволстие да участва наживо с групата и е налице желанието да продължи да го прави и занапред. Което е твърде вероятно, както стана ясно и от думите на самата група. Боби Турбото, добър приятел на D_2, се яви заместник на Део за парчетата, записани с него, а с Деян групата изпълни два кавъра на Doors.

"Рок в Рила" тази година се проведе изключително с финансиране от спонсори. Фестивалът има амбицията да се утвърди като едно от най-значимите рок събития за годината в България.

Снимки: Avtora.com

Сподели.