Робърт Муг - 78 години от рождението му в Google

Pinterest LinkedIn +

На 23 май през 1934 г. (преди 78 г.) е роден американският музикант Робърт Муг (Robert Moog), считан за създател на т.н. "муг синтезатор" и за един от бащите на електронната музика. Изобретението му създава революция в света на музиката през втората половина на XX век.

Именно Муг е човекът, който прави първите синтезатори с клавиатура с нормален дизайн, удобни за използване както на сцена, така и в студио. Те са наречени и на собственото му име - MiniMoog и се използват от експериментаторите във всички жанрове - симфонична, джаз, рок и т.н.

Самият Робърт Муг е роден в Ню Йорк и още от дете започва да експериментира в различни насоки в електронната музика, въпреки че съчетава страстта си към нея с другото си хоби - физиката. През 1965 г. се дипломира като инженер и получава докторска степен по инженерна физика от Корнелския университет. На базата на опита си започва съвместна работа с композитора Херберт Дойч по голямата си цел.

Едва 5 години по-късно обаче - през 1970 г. обаче успява да достигне мечтата си, създавайки нов вид синтезатор без модулен дизайн и с вградена клавиатура - революция за това време.

Макар и не толкова гъвкав, той е далеч по-лесен за употреба в сравнение с разпространените до момента модели, които работят на принципа на отделни модули за генериране и обработка на звук. Първият синтезатор от типа MiniMoog е продаден в над 12 000 бройки, а по-късно повлиява и на дизайна на всички следващи видове.

Робърт Муг почива през 2005 г., на 71-годишна възраст от мозъчен тумор.

Стани приятел на Avtora.com във Facebook, Twitter и Google+, за да сме заедно и в социалните мрежи!

Спечели iPad и още награди с Loud Festival 2012 и Avtora.com!
Спечели билет за партито на Theophilus London с Avtora.com!
Спечели книгата "Бел Ами" от Ги Дьо Мопасан с Avtora.com и издателство Intense!


Сподели.