Рикардо Мути с Birgit Nilsson Prize на стойност 1 млн. долара

Pinterest LinkedIn +

Прочутият италиански диригент Рикардо Мути (Riccardo Muti) ще бъде удостоен с Birgit Nilsson Prize и ще получи чек за $1 000 000 - най-голямата награда за класическа музика, която фондацията на покойната оперна прима Биргит Нилсон присъжда на най-големите имена от съвременната класическа сцена.

69-годишният Мути, който понастоящем е диригент на Чикагския симфоничен оркестър, е вторият носител на наградата, с която през 2009 година бе удостоен испанският тенор Пласидо Доминго (Placido Domingo).

Носителите на отличието се избират от борда на фондацията на Нилсон и жури от най-малко петима членове, сред които тази година са били президентът на Виенската Филхармония, съпрезидентът на Bayreuth Festival и оперният критик от The Daily Telegraph – Рупърт Кристиансен (Rupert Christiansen).

Преди да застане начело на симфоничния оркестър на Чикаго, Мути дирижира някои от най-големите оркестри в Европа, включително Лондонската филхармония, Teatro alla Scala, Maggio Musacel Fiorentino, както и Филаделфийския оркестър.

Той ще получи наградата на тържествена церемония на 13 октомври в Стокхолм.

Сподели.