Ревю на ASUS TUF Gaming FX505: Здрав и надежден

Pinterest LinkedIn +

Един от най-сериозните проблеми на преносимите компютри е тяхната издръжливост. Те са изключително податливи на повреда при удар или неблагоприятни климатични условия. Едно от актуалните гейминг предложения на ASUS обаче разчупва тези стереотипи. Това е серията TUF Gaming FX505 и с една от неговите вариации ще ви запознаем днес. Ако се чудите какво означава TUF, това е съкращение от The Ultimate Gaming Force.

Серията предлага избор между алуминиево или пластмасово шаси с три различни визии – Gold Steel, Red Matter и Red Fusion. За настоящото ревю разполагахме с последния вариант, който предлага пластмасово шаси с черен цвят и разпознаваема маркировка на капака под формата на Х. Разбира се отличителната черта на преносимия компютър е неговата издръжливост, а в това отношение той наистина впечатлява. Лаптопът отговаря на военните тестове MIL-STD-810G, което доказва, че може да е надежден спътник в разнообразни условия, включително излагане на слънчева радиация, висока надморска височина и екстремни температури.

TUF Gaming лаптопите преминават през сериозни тестове на изпускане и удари като от компанията гарантират, че те могат да издържат до два пъти по-силни удари от останалите ѝ предложения. Устройствата са тествани и на екстремни температури и влажност като издържат до 3 и 10 пъти повече спрямо стандартното.

След като имахме възможност да поработим с компютъра, можем да споделим, че конструкцията придава доста солидно усещане, а качеството на изработка е високо. Оставайки настрана фактът, че лаптопът е изключително издръжлив, той преди всичко е насочен към геймърите. Това означава, че получавате висока гейминг производителност и ефективна охладителна система плюс някои екстри, които са типични за този клас лаптопи.

Серията предлага избор между Intel Core i7 8750H и i5 8300H процесор, до 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 1050/1050Ti/1060 видеокарта, 1TB HDD и до 512GB SSD. Както е видно, параметрите са подобаващи за съвременните гейминг устройства, което прави серията подходяща дори за най-натоварващите гейм заглавия. Всичко това се допълва от екран с диагонал 15.6“, резолюция Full HD и тънки рамки. Панелът предлага опция за 144Hz честота на опресняване, което премахва накъсванията и размазвания при гейминг. Освен това IPS екранът възпроизвежда 100% от sRGB цветовата гама.

ASUS TUF Gaming FX505 включва най-ефективната охладителна система на компанията, състояща се от два вентилатора с възможност за тристепенна регулация на скоростта в зависимост от нуждите. Един от основните врагове на охладителните системи е натрупването на прах. Инженерите на ASUS са помислили за това, добавяйки отделни тунели за отвеждане на праха през вентилаторите. По този начин, системата остава в оптимално състояние през времето. Вентилаторите са разположени симетрично с цел оптимално извеждане на топлия въздух от системата.

Заслужава си да отбележим още и удобната клавиатура, която идва с подсветка и акцент върху WASD гейминг клавишите. Освен това, ASUS TUF Gaming FX505 разполага с 2W стерео високоговорители и поддържа DTS Headphone: X технология.

Моделът е едно чудесно предложение за всеки геймър, а освен това и за тези от вас, които са по-непохватни. Ефективната охладителна система, мощните и актуални параметри, както и сериозната издръжливост, гарантират дълъг живот.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.