R.E.M. сложиха край на съществуването си, издават best-of компилация

Pinterest LinkedIn +

Американската алтърнатив рок група R.E.M., която през 1996 г. сключи най-скъпия звукозаписен договор в историята към дадения момент – с Warner Bros. за $80 млн., обяви края на съществуването си. Създадена през 1980 г., групата, предвождана от Майкъл Стайп, има 15 студийни албума, най-успешният от които е издаденият през 1991 г. Out of Time, от който произлизат три от най-големите й хитове - Losing My Religion, Shiny Happy People и Radio Song.

Записът е седми поред в дискографията на R.E.M., има седем номинации за Grammy и е изкупен в над 12 млн. копия по цял свят. Неговият наследник – издаденият година по-късно Automatic for the People, също е номиниран за Grammy за Албум на 1992 г. и е вторият най-успешен от комерсиална гледна точка рилийз на бандата.

Последният, 15-ти студиен албум на музикантите от Атина, Джорджия, излезе на 7 март 2011 г. и дебютира на пето място в Billboard 200, a в Германия и Швейцария достигна върховете на класациите за албуми.

Новината за края на кариерата на R.E.M. дойде от самите музиканти чрез публикация в официалния им сайт, адресирана до техните фенове.

"Оттегляме се изпълнени с чувство на огромна признателност, безвъзвратност и изумление от това колко много постигнахме заедно през годините. На всеки един от вас, който някога се е почувствал докоснат от нашата музика, ние поднасяме своята най-дълбока благодарност за това, че ни е слушал", казва се в изявлението.

Сформирана като квартет, групата остава в тричленен състав през 1997 г. след оттеглянето на барабаниста Бил Бери, с когото са записани първите десет от петнадесетте й албума. По думите на басиста Майк Милс, решението за края на R.E.M. е започнало да назрява по време на звукозаписните сесии на Collapse Into Now.

"Стигнахме до него заедно, приятелски, единодушно и с мисълта кое ще е най-доброто за другия. Винаги сме били една група в най-истинския смисъл на думата. Братя, които се обичат истински и се уважават за това, което са".

На 15 ноември групата ще издаде колекция с най-големите си хитове в периода 1982–2011. Озаглавен Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage, албумът е първият, който компилира парчета от I.R.S. Records ерата на R.E.M. с такива от албумите, издадени от Warner Bros., и последните записи в кариерата им, осъществени след завършването на работата по Collapse into Now.


Сподели.