Рекламен екстремизъм

Pinterest LinkedIn +

Това, което рекламата винаги е целяла, е да привлече вниманието ви.

Обичайно го прави чрез сравнения, хумор, атрактивен дизайн или игра на думи.

За да надхитрят бясната конкуренция в рекламния бизнес, находчиви идеолози прибягват и до по-крайни средства за реклама - например шока!

Шокът като първосигнална реакция, която грабва вниманието ви за известно време, а след като се отърсите от него непременно искате да разберете кой е имал "наглостта" да го предизвика.

Това е по света. У нас рекламата все още е двуизмерно понятие, а добрите идеи освен да изпъкнат на фона на обезличения рекламен пазар, трудно могат да се сравняват с по-атрактивните постижения в рекламната среда по света.

"Рекламата е безгранично понятие - като визия, текст, идея, дизайн... Уви, добрите идеи се заплащат добре, а в България всеки си казва 'може и без това'. Затова рекламният пазар тук все още не е на това ниво, което виждаме по света", твърди Ивайло Бобчев, графичен дизайнер.

Ето някои от най-добрите рекламни послания, които освен да продават, целят и да формират обществено мнение и нагласи, а понякога дори критикуват начин на живот, идеологии, процеси в развитието на цивилизацията... чрез шок!

Младеж изпада в екстаз с женско бельо на носа. Какво е това? Кратко и ясно: "Ариел - вече с жасмин”.

Рекламата е по идея на Ед Джоунс и е изработена от дубайска рекламна агенция. Специфичното в нея, както и в повечето от примерите е, че не логото на продукта е това, което привлича вниманието ви, а идеята, която предизвиква интерес и търсене на отговор на въпроса "Какво е това?”.

"На хората по света им е писнало да им 'крещят' чрез грозни лога и безмислени слогани", твърди Ивайло Бобчев. "А и професионалистите знаят, че ако логото заеме по-голяма площ от идеята, ефектът ще е нулев".

Факт е, че някои от тези реклами са забранени по света, заради използването на кръв, вулгарни, сексуални намеци, насилие, а понякога дори и религиозни символи. Но пък други прокламират забравени морални ценности именно с цената на ужасяващи послания.Не, този постер не го е поръчал дядо Коледа, нито който и да било от защитниците на идеята за съществуването му. Това е послание за италианска рекламна агенция, която защитава свободата в изказа при рекламните послания.

"Помогни ни да обясним на всички, че цензурата в процеса на комуникация е голям риск",  твърдят идеолозите и организират редица форуми, на които свободата на словото в рекламата чрез допустими за обществото средства, е основна тема.

За съжаление, в България тази дискусия звучи непонятно - у нас цензура трябва да има. "Ако нямаше цензура, всеки ден ще гледаме циците на Андреа, Златка и Азис!", облекчено заключава Бобчев.

Изключително актуалната в момента тема за генномодифицираните организми в България достигна своя рекламен пик чрез... говорещ домат. Революционно, наистина.

Ето един доста по-добър пример как Асоциацията на жените против ГМО изпраща посланието си чрез идеята на испанците Томас Олива и Карлос де Хавиер.

"Повече от 140 милиона жени по света не искат да бъдат безчувствени", е почти незабележимото като текст послание на стряскащата композиция.

Кръв, шок и ужас! Младата дама е убила някого и го превозва в куфар?!

В България може би това щеше да е посланието на тази реклама, но поляците Кинга Грзелевска и Марчин Новак влагат друг смисъл:  "Не купувайте сувенири от екзотични животни".

Креативност и ужас са основните елементи на кампанията срещу тютюнопушене, част от която е следващия постер.

"Ракът на белите дробове не си отива с Кристиян Диор", е посланието. Другите постери от тази кампания отново използват образа на красиви млади жени, подвластни на последните модни тенденции, но... мъртви.

А посланията са запомнящи се: "Тази есен е модерен тюлът. Ще е голяма загуба да го носиш в моргата".

Или: "Да си жив помага да се насладиш на новата си рокля. Освен ако не си фен на некрофилията". Шокиращо, но далеч по-въздействащо от "Тютюнопушенето вреди на вашето здраве", нали?

Въпреки всеобщото мнение, че германците са студени и сериозни хора, и те имат забележително чувство за хумор! И не само това - могат да бъдат доста предизвикателни в рекламните си послания.Туристическа агенция обещава да ви покаже "другата страна на Америка” чрез този колаж, който си е истинска ръкавица, хвърлена към американците. Но пък рискът е поет и кампанията е успяла да предизвика търсения интерес.В България използваме скелети за да илюстрираме войната по пътищата... Тук обаче те са впрегнати в по-дълбока идея – реклама на катинари, които със здравината си могат да се вредят като връстници на хипарската революция!

Стряскащата еротика, която лъха от рекламата на MTV е насочена към испаноговорящите зрители на телевизията и това обяснява смелото решение на създателите й.


"Момичета, защитете се - искайте вашия партньор да ползва презервативи"

Докато у нас под сурдинка се провеждат едни тайни курсове на обучение в училищата как се отваря презерватив и как се използва, по света рекламите вече агитират винаги да имаш в себе си такъв."Никога не знаеш кога ще ти потрябва", твърди посланието на швейцарската рекламна агенция, стигнала чрез предположенията си до луната.

И не само това - без никакви "извинения” или пояснения създателите използват гей образи за рекламния си плакат. Хитро - чрез един презерватив, две послания.

"Не третирайте жената като парче месо", е шокиращото послание на буквалистите Тим Нийдън и Кевин Ачиаоли. Интересното тук е, че в страната на неограничените възможности и равни права агитират мъжете да говорят за женските права.

"Много мъже са съгласни с правата на жените, но не говорят за това. Говорете - мъжкият глас е ефективен начин да променим отношението към жените". Интересно как ли в страната, в която марка бира спасява мъжествеността тази кампания би се приела...

Повечето от рекламните послания, които виждаме в тези плакати са приложими под една или друга форма по целия свят. Следващата идея доказва това - навсякъде по света има медии и те имат своите достижения.

Но Организацията за независима журналистика държи и на изобретателност. "Никой не е казвал, че ще е лесно", е посланието на плакат, на който отрудена журналистка ражда... кактус.

Какво би родила българската журналистика безспорно е интересен въпрос, който рекламните агенции могат да развият в неподозирани кампании. Но друг път...

И макар този метод за привличане на внимание чрез шокови послания да прави част от рекламите "социално неприемливи" в някои части на света, то ефекта, който предизвикват сред останалата част е достатъчен, за да бъде отчетена рекламната кампания като успешна.

Всъщност всички тези примери "не откриват топлата вода". Ако се загледаме в рекламните и агитационни плакати от СССР, ще открием че голяма част от механизмите за печелене на внимание и формиране на нагласи вече са експлоатирани многократно.

В България обаче рекламата все още има нужда от идеолози и от агенции, които да имат смелост да рискуват с тях. И отговорността това да се случи е на самите агенции. Първо, защото им е време да заложат на оригинални идеи и второ, защото им е време по-задълбочено да потърсят и анализират потребителското мнение.

Защото, ако някой го интересува, наистина ни писна да гледаме елементарни рекламни послания и цици!

Виж най-шокиращите реклами (18+)>>

Автор: Елена Георгиева 

Сподели.