Режисьорският дебют на Анджелина Джоли със специална награда от Холивуд

Pinterest LinkedIn +

Историческата драма In the Land of Blood and Honey, с която Анджелина Джоли дебютира като режисьор, спечели специалната награда от Продуцентската гилдия на Америка (Producers Guild of America) на името на Стенли Крамар (The Caine Mutiny, Guess Who's Coming to Dinner), присъждана ежегодно от 2002 г. насам на ленти, разглеждащи значими за обществото казуси и събития "по достъпен и одухотворен начин".

Освен режисьор, Джоли е и сценарист и копродуцент на филма, който ще бъде разпространен в ограничен брой кинотеатри в САЩ през коледната седмица, легитимирайки се за евентуална номинация за Оскар. Филмът проследява историите на сърбин и босненска мюсюлманка, които имат любовна връзка преди войната в Босна. Те се срещат в разгара й при коренно различни обстоятелства – той е офицер в сръбската армия, а тя – негова военнопленничка.

"In the Land of Blood and Honey е необикновен филм, илюстриращ терора на войната в Босна и по-конкретно нехуманните прояви срещу жените", казва се в изявлението на президентите на PGA – Хоук Кох и Марк Гордън. В началото на декември в Босна се състоя частна прожекция на лентата, видяна от някои от критиците на Джоли, които осуетиха осъществяването на снимките й в бившата югорепублика.

Вместо в Босна, по-голямата част от филма бе заснета в Унгария. Главните роли в In the Land of Blood and Honey се изпълняват от Жана Марянович, Горан Костич и пробилия в Холивуд хърватски актьор Раде Сербеджия (Batman Begins, Snatch, Mission: Impossible II, X-Men: First Class, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1), който участва и в скандалния македонски филм "Трето полувреме", станал причина за ново изостряне във взаимоотношенията между България и югозападната ни съседка дълго преди премиерата си.


Сподели.