Режисьорът Alan Parker идва за София Филм Фест

Pinterest LinkedIn +

Режисьорът Алън Паркър (Alan Parker) ще дойде в София за юбилейното, 10-то издание, на международния филмов фестивал София Филм Фест, който ще се състои между 9 и 19 март. Очаква се Паркър да пристигне за закриването на форума, научи Avtora.com.

По случай неговата визита ще има прожекции на култови негови филми като “Стената”, “Среднощен Експрес”, “Пилето”, “Евита”, както и на негови филми, непоказвани досега в България - “The Commitments” и “Fame”. Като част от фестивала ще бъдат изложени и негови карикатури.

Пълната програма на фестивала все още не е финализирана, но се очаква да включва между 110 и 115 игрални филма, над 25 документални и около 35 късометражни филма. Сред вече потвърдените заглавия са последният филм на Такеши Китано (Takeshi Kitano) “Takeshis”, вторият режисьорски филм на Джордж Клуни (George Clooney), “Лека Нощ и Късмет”, любовната история с Рейф Файнс (Ralph Fiennes), Наташа Ричардсън (Natasha Richardson) и Ванеса Редгрейв (Vanessa Redgrave) “Бялата Графиня”, руският исторически трилър “Конник на Име Смърт”.

Вече традиционно като част от фестивала ще се състои четвъртия конкурс за късометражни филми за наградата на уиски Jameson, в който ще участват 12 филма на млади български автори. Ще има и балканска програма с гостуване на голяма част от авторите и актьорите от филмите.

Ще има също така и международен конкурс за наградата на Stella Artois, специални премиери, европейски екран, ново българско игрално кино, световен екран, документална програма и ретроспективи.

Прожекциите в основната конкурсна програма на фестивала и гала прожекциите традиционно ще се състоят в Зала 1 на НДК и кино Люмиер.  След закриването на фестивала, програмата ще продължи с допълнителни прожекции в София от 20 до 27 март в Дома на Киното, кино Люмиер, кино Център и филмотечно кино Одеон, ако ремонтът му завърши дотогава. 

Фестивална програма ще има и в Бургас, от 16 до 24 март и за първи път и в Пловдив, от 16 до 26 март.

Сподели.