Red Dead Redemption

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Third Person Action
Година: 2010
Произв./Изд: Rockstar San Diego/Rockstar Games
Платформа: PS3 | X360

За играта:

 

Създателите на мегауспешната Grand Theft Auto серия пренасят приключението в Дивия Запад. На теб се пада ролята на Джон Марстън - бивш престъпник, който се оказва принуден да работи за властите, за да види отново жената и детето си. Задачата му е проста и извънредно опасна – да убие важен член от бившата си банда. За целта той ще трябва да обедини сили с екип особено колоритни откачалки, сред които бивш легендарен стрелец, загубил разсъдъка си иманяр, тежко алкохолизиран ирландец и търговец на фалшиви лекарства. Да, добрият стар Див Запад никога вече няма да бъде същият...


 

Визия и звук:

 

Без никакви колебания можем да заявим, че Red Dead Redemption е най-добре изглеждащото "сендбокс" (с други думи – игра, в която нямаш строго определен път напред, а един огромен свят, в който общо взето можеш да правиш каквото си поискаш) заглавие на пазара и една от най-красивите игри, създавани изобщо. Има сцени, в които нивата на фотореализъм са толкова сериозни, че човек наистина би могъл да повярва, че гледа филм. Red Dead Redemption вдига визуалната лента толкова високо, че прескачането й от някоя друга игра не би било никак лесна задача.

 

Звукът и музиката също са на абсолютно върхово ниво, което всъщност изобщо не е неочаквано за производител-перфекционист, какъвто е Rockstar. Дори и най-незначителните персонажи са озвучени брилянтно, което – съчетано с великолепния сценарий, вече споменатата върхова визия и добрата режисура на междинните анимации – превръща Red Dead Redemption в един от най-добрите уестърни, които сме виждали някога (да, не говорим само за игри).

 

 

Геймплей:

 

Познатата от Grand Theft Auto и най-вече от страхотната четвърта част геймплейна схема отново е тук, полирана до блясък и обогатена с предоволно количество нововъведения. На практика разполагаш със серия от главни мисии, които придвижват основната сюжетна линия напред, както и с множество второстепенни такива, които можеш да изиграеш, за да припечелиш някой и друг долар и да придобиеш слава (изключително важен аспект в играта, който определя отношението на хората към светлата ти виртуална личност). Нещата обаче не свършват до тук.

Светът на
Red Dead Redemption е жив и пълнокръвен, така че дори и да не ти се занимава с конкретни мисии, имаш предостатъчно количество неща за правене. Можеш, примерно, да отидеш на лов, да потърсиш съкровища, опитвайки да се ориентираш по крайно неясните указания на картите или просто да поиграеш зарове или покер в някоя кръчма.

 Относно последното трябва да се отбележи, че тази игра в играта представя класическите хазартни забавления в най-добрата им възможна светлина, защото опонентите никак не са глупави, номерът с дивото блъфиране изобщо не минава и ако не внимаваш, шансът да останеш по бели гащи е далеч по-голям, отколкото да спечелиш лесни пари.

 

Разбира се, в същината си играта е екшън и въпреки няколкото симпатични странични задачи от сорта на това да събереш стадо подплашени от гръмотевична буря крави, основната ти цел е да стреляш по лошите. Тук Red Dead Redemption блести за пореден път, предлагайки ти наистина надъхващи размени на изстрели. Особено забавен е екшънът на скорост, когато стреляш по преследвачите си в движение от коня си или от произволно превозно средство.За да не се чувстваш като новак с геймпад в ръка, а като наистина бърз стрелец от Запада, играта предлага и крайно добре реализирана възможност да забавяш времето и да се прицелваш в конкретни части от тялото на опонента. Така например ако искаш Джон да бъде наистина добро момче, можеш да простреляш някой в ръката, с която държи пистолета, вместо да го убиеш.

 

Ако има една дума, с която може да бъде описан Red Dead Redemption, то това е "разнообразие". Ако използваме две, нека бъдат "никаква скука". Играта е до такава степен претъпкана със съдържание, че може да задържи вниманието ти с месеци. Изобщо не се колебай.

 

 

Плюсове:

- Изумителна визия, спомогнала за създаването на наистина огромен свят;

- Стилна и добре разказана история, съчетана с професионално озвучаване;

- Невероятно разнообразие от неща, които можеш да правиш;

- Интересен мултиплеър.

 

 

Минуси:

- На практика няма. Трябва да се спомене обаче, че някои играчи, свикнали с престъпните персонажи в игрите на Rockstar, могат да се подразнят от факта, че Джон Марстън в общи линии е добро момче.

Сподели.