Разкриха за хакерска атака срещу Sony Music, откраднат е целият каталог на Майкъл Джексън

Pinterest LinkedIn +

При миналогодишната хакерска атака срещу Sony, довела до спирането дейността на PlayStation Network за близо един месец, не са били компрометирани единствено личните данни на 77-те млн. потребители на гейм платформата на компанията, но и защитата на над 50 000 музикални файла с лиценза на Sony Music.

Сред тях е целият каталог на Майкъл Джексън, в това число много неиздавани до момента записи като колаборациите му с Will.i.am от Black Eyed Peas и Фреди Маркюри от Queen, за които компанията сключи договор с наследниците на Краля на попа, оценяван на стойност между 200 и 250 млн.

На този етап не са известни повече подробности във връзка с кражбата от Sony Music като например кои са останалите засегнати артисти. Въпреки че е била установена още тогава, преди близо 11 месец (сървърите на PSN бяха спрени на 20 април 2011 г.), до момента информацията за нея не бе разгласявана публично, а зад разкритието стои британският ежедневник The Sunday Times, позоваващ се на добре осведомен източник от Sony.

По негови думи "компрометирано е всичко, което Sony придоби чрез договора си с наследниците на Майкъл Джексън" (който предвижда издаването на още десет проекта за период от седем години, считано от момента на сключването му, а също така използването на негови парчета в реклами, видео игри и т. н., бел. а.).

Същият твърди, че от Sony са установили къде е "пробойната" и са я "запушили", както и че незабавно са уведомили и отдела по киберпрестъпления към британската Агенция за тежка организирана престъпност (SOCA), и наследниците на Джексън. В следобедните часове на 5 март Sony потвърдиха новината пред BBC, без да разкриват каквито и да било нови детайли.

Това, което вече се знае, е че на 2 март двама мъже от Лестър (родният град на музикантите от Kasabian, бел. а.), са се изправили пред съда като обвиняеми по случая, но са пледирали невинност по повдигнати срещу тях обвинения в компютърни злоупотреби и нарушаване закона за авторското и сродните му права.

В момента и двамата мъже са на свобода, след като са платили наложената им за освобождаване под гаранция глоба. Освен каталогът на Майкъл Джексън, Sony Music са дистрибутор на цялото творчество на Джими Хендрийкс, както и на артисти като Foo Fighters, Ленърд Коен, Пол Саймън, Аврил Лавин и др.

Сподели.