Razer Sabertooth - Xbox 360 контролер 2.0

Pinterest LinkedIn +

Доволно познато име в про и ентусиаст - гейминг средите, Razer от години са ексклузивно PC ориентирана компания. Тъй като се занимават с разработка най-вече и основно на елитна компютърна периферия, ориентацията към добрата стара РС платформа някак логично определяше профила на техните продукти.

Но през последните няколко години постепенното заличаване на някогашните строги граници между компютърни и конзолни игри доведе дотам, че днес все по-често виждаме Xbox или PlayStation заглавия за РС и обратно. Понякога този процес преминава безболезнено, ако и когато авторите на съответната игра положат достатъчно страние и се съобразят със спецификата при транслиране на контролите от РС към конзола или обратно.

Но по-често нещата стоят така, че удобството диктува използването на конзолен контролер (геймпад) докато играете гейм заглавия, разработени с идея за Xbox или PlayStation на ум.

Осъзнавайки този специфичен момент, преди около 2 години Razer предложиха изключително интересна алтернатива на добре познатия Xbox 360 контролер. Onza беше страхотен продукт, издържан изцяло в традициите на Razer със стилен дизайн и куп "профи" модификации спрямо оригиналния Xbox геймпад – аналогови стикове с опция за регулиране силата на съпротивление, механични клавиши и допълнителни програмируеми бутони.

Въпреки многобройните си плюсове Onza обаче не беше лишен от някои недостатъци. Много геймъри се оплакваха от странната ергономика на геймпада (която се различаваше от дизайна на оригиналния Xbox 360 контролер), както и от тромавата механична система за регулиране силата на съпротивление, оказвано от аналоговите стикове.

Вероятно имено тези и другите критики, отправени към Onza, са провокирали Razer да преосмислят концепцията си за алтернативен геймпад, а резултатът видя бял свят неотдавна под формата на новата му версия, наречена Sabertooth.

Този модел очевидно няма за цел да поправя нещата, които не бяха счупени в Onza. Той запазва редица от успешните дизайнерски решения на предшественика си – механичните бутони, опцията за програмиране на двата екстра тилови клавиша, като добавя още два екстра спусъка в долната част на контролера.

Променена е и формата на D-пада, който в Sabertooth повече прилича на позиционния пад на PlayStation контролера.

Интересно подобрение е и добавеният мини OLED дисплей в предната част в комплект с два допълнителни клавиша. На практика те служат като система за програмиране на различни команди и присъединяването им към някои от наличните бутони – нещо, което присъстваше като опция и в Onza, но трябваше задължително да се прави с помощта на РС и със съответния софтуер.

В Sabertooth всичко вече е онагледено с помощта на мини OLED дисплея и програмирането става много по-лесно и бързо.

Двата екстра спусъка в долната част предвидливо включват опция за отстраняване, в случай че решите, че не са ви нужни (една твърде вероятна възможност). Двата предни допълнителни бутона пък вече са по-удобно разположени и по-лесно достъпни.

Всичко това идва (типично за Razer) в стилен твърд калъф, удобен за пренасяне и на доста хм... нестандартна цена – около 80 долара.


Сподели.