Queens of the Stone Age - иновативният рок на Джош Хоми

Pinterest LinkedIn +

Queens of the Stone Age не е банда в истинския смисъл на думата. Queens of the Stone Age е извратената представа за рока на Джош Хоми (Josh Homme) и това е факт, който не подлежи на никакво разискване. В това отношение той много прилича на Трент Резнър (Trent Reznor) - основната движеща сила в Nine Inch Nails.

И двамата обичат да работят с много и различни музиканти, което прави групите им толкова специални и открояващи се на алтернативната рок сцена. А фактът, че са родени на една и съща дата - 17 май - изглежда не е просто любопитно съвпадение.

...Like Clockwork може би ще заслужи доста възхвали и отличия "албум на годината", което изобщо няма да е незаслужено. Хоми, както точно се произнася фамилията на Джош, винаги изглежда твърде отдаден на това, което прави, и резултатът в новия му опус го доказва.

Всъщност споменаването на Резнър в никакъв случай не е случайно. След като направи с жена си групата How to Destroy Angels, той възроди и Nine Inch Nails, но всички с притаен дъх очакваха "второто му пришествие" в албум на Queens of the Stone Age.

Хоми и Резнър работиха заедно за групата на първия - през 2007 година създадоха парчето Era Vulgaris, което в крайна сметка остана само бонус трак към албума със същото име, а освен това удариха рамо на Дейв Грол (Dave Grohl) за саундтрака към Sound City. Сега обаче говорим за участие на човека от Nine Inch Nails в цялостната концепция на Queens of the Stone Age.

В ...Like Clockwork има две песни, в които Резнър оставя своя отпечатък - Kalopsia и Fairweather Friends. А фактът, че те са една след друга в траклиста, доказва търсенето на концептуален ефект от страна на Хоми.

Разбира се, приятните новини не спират дотук. Fairweather Friends е най-звездната рок колаборация, която бихте могли да си представите през 2013г., защото освен Резнър в парчето се включва и човекът-рокендрол Дейв Грол, както и бившите членове на Queens of the Stone Age - Ник Оливери (Nick Oliveri) и Марк Ланеган (Mark Lanegan), а самият сър Елтън Джон, чието участие на пръв поглед изглежда несвойствено, на практика превръща парчето в нещо феноменално.

Но Джош явно е решил, че ...Like Clockwork трябва да бъде епохален албум. Останалите гости - Джейк Шиърс (Jake Shears) от Scissor Sisters, Алекс Търнър (Alex Turner) от Arctic Monkeys и съпругата на Хоми - Броуди Дали (Brody Dalle) също са част от търсения ефект, който в никакъв случай не се подчинява на принципа, че "количеството е за сметка на качеството".

Цялата тази тайфа - Хоми, останалите настоящи членове на Queens of the Stone Age и всички вербувани лица от Резнър до Търнър - изпраща грамадно торпедо към еднообразната рок музика на Америка. ...Like Clockwork е типичен Queens of the Stone Age албум, което означава - иновативен, нерафиниран и наелектризиращ рок.

Трудно е да си представим, че тази група, която всъщност не е истинска група, може да разочарова. След Era Vulgaris и двете парчета тук май е време Резнър да покани лицето на Queens of the Stone Age да се включи в бъдещите планове на Nine Inch Nails. Или просто двамата да си седнат на трибуквията и да запишат цял албум заедно. Защото ...Like Clockwork притежава разтърсващата сила, която би уплашила дори сеизмолозите.


Сподели.