Quake 4

Pinterest LinkedIn +

жанр: Shooter
година: 2005
Системни изисквания: P4 2 GHZ, 512 MB Ram, 128 MB video, D.X 9.0c, Win Xp, 2k/Me, 1xPC DVD
Производител/Издател: Raven Software, id Software/Activision

Quake 4 е истинското продължение на Quake II, в което ще поемете ролята на морския пехотинец Matthew Kane, член на Rhino Squad. За разлика от предишните Quake игри не сте взводният командир и наместо да крещите заповедите, ще се наложи да ги спазвате. Задачата на групата ви е да подсигурите и прочистите планетата Строгос - дом на извънземните Строги. Е, това не е най-оригиналната задача, която можете да получите, но и Quake никога не е бил за историята в него, а за престрелките, а именно те са това, което ще ви задоволи. Авторите са добавили скриптирани битки, в които, дори и да не видите хиляди бойци, размазващи се по пейзажа, ще се насладите на наистина зверски залпове, тонове експлозиви и огромни оръжия.

В общи линии мисиите се делят на тотално деструктивни, такива, в които ще трябва да придружите някоя V.I.P. персона или да се срещнете с отряда си и така нататък. Добавени са и няколко мисии с активната употреба на превозни средства, които, макар и да навяват асоциации с Halo, са си доста фън. Ще имате шанса да използвате танк и боен екзоскелет.

Заговаряйки за оръжия, ето какъв е арсеналът ви. Ще имате почти безполезния пистолет, картечница, пушка, Nail gun, хипербластер, ракетомет, енергийната пуцалка, гранатомет и разбира се - новото BFG (кръстено Dark Matter gun, но ние си знаем, че това е добрият стар Big Fucking Gun). Свежа хрумка е, че оръжията могат да бъдат подобрявани по време на игра и дори по-слабите да не станат по-малко използваеми в късните етапи на действието. Например ракетомет може да поеме до 3 ракети вместо една, а nailgun-ът - да се прицелва автоматично. Можете да носите толкова оръжия със себе си, колкото си поискате, затова единствената тактика е да хвърляте по едно око на здравето и амунициите си и да поддържате мерника на нивото на главите на лошковците.

А те са доста - Quake е значително по-пренаселен от Doom 3, въпреки че не достига висините на Serious Sam. Всички чудовища от Quake II са на линия, включително цялата паплач от Грунтове, берсеркери и Gunner-и. За разлика от адските изчадия в Doom 3, те не се крият по кашетата в опит да ви доведат до сърдечен пристъп. Напротив, засилват се към вас отдалеч, умело показвайки пълната си липса на изкуствен интелект. Няма и следа от скриптирана тактика и отборно взаимодействие - търчат насам-натам и чат-пат залягат, това е всичко.

Quake 4 е добър олд-скуул куул шуутър, в който не трябва да се напрягате много-много - всичко е до рефлекс и чистата наслада от отсрелване на неща. Не е нито толкова динамичен колкото Quake 3, нито толкова мрачен и плашещ, колкото Doom 3. Сингълът е увлекателен и трудно би ви отегчил, включени са и забавните битки с босове и минибосове. Мултиплеъра е доста приятен и забавен. За сметка на това системните изисквания са смазващи. Играта е страшно красива наистина, но за да видите тези неща, ще ви трябва минимум гигабайт рам (каквото и да пише в карето системни изисквания, то е достатъчно за едно слайдшоу с по 1-2 кадъра в секунда на пълни детайли и кадърна резолюция, не и за нормална игра), видеокарта от последно поколение и добра мишка.

Сайт: www.quake4game.com

 

Сподели.