PSP Go – конкуренция на iPhone/iPod от страна на Sony?

Pinterest LinkedIn +

Въпреки прекомерните количества хайп, съпроводили появата на PSP (Playstation Portable), мощният джобен представител на Sony загуби катастрофално битката с DS на Nintendo, продавайки едва на половина бройките, които е реализирал екранно-докосваемият му конкурент.

В този материал обаче няма да разглеждам основните причини довели до този крах на иначе много качествената ентъртейнмънт платформа, а само накратко ще споделя, че Sony разчиташе твърде много на своето име и изградения от големите конзоли статут (PSone и PS2), както и на чиста изчислителна мощ спрямо DS и забрави, че за спечелването на подобна битка са необходими коренно различни фактори.

С навлизането на iPhone на пазара натискът върху Sony и тяхната платформа се засили още повече, защото Apple прокламира своята технология и като повече от сносна що се отнася до играене на видеоигри и с времето плеяда големи издатели на развлекателен софтуер стартираха проекти за продукта-чудо на „отхапаната ябълка”. На тазгодишното Е3 японският гигант обяви нова версия на PSP, която трябва да се появи на европейския маркет на първи октомври и по всичко личи, че се цели по-скоро в пазара на iPhone/iPod, отколкото в този, узурпиран от Nintendo. В този материал ще разгледам новата платформа на Sony, но преди да започна с прегледа трябва да уточня, че PSP Go няма да бъде 100-процентов заместител на досегашния модел PSP, а различна платформа, базирана и съвместима със своя предшественик.

Още общи приказки:

PlayStation Portable (PSP) има няколко варианта до този момент – PSP 1000, PSP 2000 (познато още като PSP Slim) и PSP 3000. Разбира се, съвсем скоро ще имаме и тук разглеждания продукт PSP Go. Всяка нова версия е предоставяла на своите потребители подобрения като по-малки размери, по-добър екран и прочее.

Липсата на втори аналогов стик заедно с високата цена е една от основните критики насочени към PSP Go

Въпреки това с Go Sony предоставя действително драстично нова концепция – като се започне от външния вид на джобната платформа, минем през използваната медия и стигнем до цялостната насоченост на продукта. Цената на PSP Go в началото ще бъде 250 евро – такава, каквато имаше при своята премиера и оригиналното PSP.

PSP Go спецификации:

Въпреки че базисният хардуер е един и същ с този, изградил PSP 3000, PSP Go ще предложи някои фрапиращи разлики с по-стария вариант на конзолата. На първо място прави впечатление липсата на какъвто и да е слот за UMD дискове. Последните бяха основната медия, на която се разпространяваше игралният софтуер за PSP. На негово място собствениците на новия вариант ще получат 16GB вградена флаш памет. Която поне на първо време смятам, че ще бъде напълно достатъчна (най-големите игри за PSP достигат до 1.4 GB, а мнозинството е далеч под тази цифра).

Освен това 3.8-инчовият дисплей ще бъде с 43% по-светъл от този на предишните варианти. Що се отнася до дизайна на Go, то генералната разлика с PSP 3000 е, че въпросният ще се възползва от услугите на ужасно модерните в момента слайдър устройства. Не мога да си кривя душата и да не призная, че PSP Go изглежда изключително добре и по никакъв начин не отстъпва на конкурентните платформи на пазара. Както и PSP 3000, Go ще има блутут поддръжка и слот за Micro флаш карти. Голямата новост е, че играчите ще получават своите игри единствено през PlayStation Network по подобие на Apple и техния iTunes Apple Store. На практика обвързаността на PSP Go с PSN ще бъде от първостепенно значение за успеха на платформата. За съжаление един от основните проблеми на PSP – наличието само на един аналогов стик – си е останал такъв и при PSP Go.

Дигиталната дистрибуция, Sony и PSP Go:

Ако моментната генерация конзолни платформи и PC със сигурност доказа нещо, то това е, че дигиталната дистрибуция на развлекателен софтуер ще се наложи по-скоро рано, отколкото късно. Xbox Live и Steam са два изключително успешни сервиза, които са реално потвърждение на твърдението от предното изречение. Качеството на въпросните сервизи се подобрява буквално през няколко месеца и става все по-достъпно за масовия потребител. Sony ще се опита да последва избрания път от Microsoft и Valve, тъй като PSP Go ще разчита изцяло на дигиталното разпространение на софтуер, бил той игрален или не. Моментният PlayStation Network ще служи като централна станция, от която потребителите на Go ще избират какво ще имат инсталирано на чисто новата си платформа.

Според Sony всяко досегашно PSP заглавие ще може да се закупи по дигитален път, като все още обаче не е ясно ако даден потребител притежава оригинално физическо копие на играта как ще може да го използва и при PSP Go. Като плюс мога да отбележа факта, че в момента гигантът е подгонил огромно количество издатели с молба да портнат голяма част от развлекателния софтуер, писан за iPhone и да го пригодят за PSP Go. Което означава (евентуално) ниски цени и голямо разнообразие. Все още не е ясно и как Sony ще разпространяват филмите, издавани до момента в UMD формат, но по всяка вероятност ще се следва моделът с игрите, който на практика работи и в момента с голяма бройка PS3 заглавия и едно PSP заглавие – Patapon 2.

А къде са ми яките ексклузивни игри?

Въпреки че една от основните критики спрямо PSP е неналичието на достатъчно качествен софтуер, маркетинговият екип на Sony е работил здраво през последната година и се е погрижил за тяхната конзола да бъдат разработвани ексклузивни заглавия, които биха задоволили и най-взискателните играчи. Говорим за уникален бъдещ каталог от заглавия, които ще могат бъдат играни единствено на PSP.

До PSP 3000

В това число влизат заглавия Gran Turismo Mobile, Metal Gear Solid: Peace Walker, Jak and Daxter The New Frontier, Motorstorm Arctic, Resident Evil PSP и много други. Всъщност ето и пълен списък с големи франчайзове, които ще имат ексклузивни изяви на PSP фронта:

• Gran Turismo
• Metal Gear Solid: Peace Walker
• A new Jak and Daxter the Last Frontier
• Motorstorm Arctic Edge
• Monster Hunter
• Soul Calibur: Broken Destiny
• Shin Megami Tensei: Persona
• Pixel Junk Monsters
• A new Resident Evil
• Tekken 6
• Parasite Eve
• Little Big Planet PSP
• Dissidia Final Fantasy
• Silent Hill Shattered Memories
• Echoshift

Като към изброените прибавиш и досегашния каталог на конзолата, мисля, че DS и iPhone ще получат (най-накрая) по-сериозна конкуренция. Поне на ниво софтуер.

 

Да закупя или не?

На практика единственото ми притеснение, свързано с PSP Go, е, че във времена на злокобна финансова криза цена от 250 евро за хардуер, който неминуемо ще гълта допълнително количество финикийски знаци, за да бъде използван по предназначение, няма да се котира добре сред масите. Концептуалното PSP Go е модерна и бих казал правилна посока, избрана от Sony. Нямам съмнения, че и изпълнението ще бъде на ниво. Но личното ми мнение е, че с подобен гаджет (който дори не е телефон) и цена Слънчевата компания има много малък шанс да се противопостави на DSi и iPhone.

До iPhone

И все пак премиера на 1 октомври, цена 250 евро, страхотен софтуер през следващата една година и огромен потенциал за развитие. Изборът е изцяло твой.

Автор: Ивайло Коралски

Сподели.