Проучване определи най-любимите мюзикъли на Острова

Pinterest LinkedIn +

"Брилянтин" е определен като най-любимия мюзикъл на Острова, налагайки се над заглавия като "Котки", "Клетниците" и "Уестсайдска история". Проучването е реализирано от Wales Millennium Centre чрез запитване сред хората за техния най-любим мюзикъл от сцената и широкия екран.

Рокендрол любовната история на Джим Джейкъбс (Jim Jacobs) и Уорън Кейси (Warren Casey) е счупила рекорда за най-продължително поставян мюзикъл на Бродуей още преди да бъде превърната във филмовата класика от 1978, с участието на Джон Траволта (John Travolta) и Оливия Нютън-Джон (Olivia Newton-John). "Брилянтин" се появява във Великобритания във времената на пънк рока и се възприема като безобидната противоотрова на Sex Pistols. Филмът става рекордьор и по боксофис приходи, инкасирайки $340 милиона в световен мащаб, а песни от него като "You're The One That I Want", "Hopelessly Devoted to You", "Summer Nights" и "Greased Lightnin'" превземат върховете на класациите.

На второ място в класацията попада "The Rocky Horror Picture Show" - британски комедия-хорър, едновременно сценичен и широкоекранен мюзикъл, създаден от Richard O'Brien. Посочен като фаворит от 2 431 души, той е оставил на трето място "Фантомът на операта" - многократно филмираният и поставян на сцена в най-различни версии роман на Гастон Леру. Андрю Лойд Уебър (Andrew Lloyd Webber) - един от най-знаменитите композитори в жанра, е автор на музиката на най-известната постановка и филм с това заглавие, а освен с него присъства в класацията под #5 със своя (и на Тим Райс) "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" и под #8 с "Котки".

Останалите заглавия в топ 10 са:

"Клетниците" (4) - базиран на романа от 1862 г. на Виктор Юго и по музиката на Клод-Мишел Шонберг
"Уестсайдска история (6) - по романа на Артър Лорънс и музиката на Ленърд Бърнстейн, поставен премиерно през 1957 г.
"Цар лъв" (7) - 32-рият анимационен филм на Дисни и номер едно рисуван блокбъстър за Щатите за всички времена, с песните на Елтън Джон (Elton John) и музиката на Ханс Зимер (Hans Zimmer)
"Чикаго" (9)  - поставен за първи път през 1975 г., по сценария на Боб Фос (Bob Fosse) и Фред Еб (Fred Ebb) и музиката на Джон Кандер (John Kander). Филмовата версия от 2002 г. спечели две награди Oscar, едната от които за Най-добър филм
"Звукът на музиката" (10)  - бродуейски мюзикъл и филм по книгата "The Von Trapp Family Singers" на Мария Вон Трап.

Сподели.