Професор по икономика, работил за Valve, е новият финансов министър на Гърция

Pinterest LinkedIn +

Янис Варуфакис, който през 2012 година се присъедини към Valve като частен консултант, отговорен за цялостната стратегия на виртуалната валута в игрите на американската гейм компания, прие назначението на Алексис Ципрас и оглави финансовото министерство на Гърция.

"Преди кризата с еврото от 2009 г. аз бях просто един от многото преподаватели по икономика, вглъбен в своите си теоретични начинания. Изпълнен със самодоволство в своя собствен академичен пашкул, аз пишех мъгляви трудове и езотерични книги, които едва няколкостотин души, побъркани също като мен, биха прочели", написа Варуфакис в първата си публикация, поместена в блога на компанията през 2012 година.

Впоследствие пак там той сподели размишленията си относно природата на онлайн разменната икономика и това как купуването на шапки в Team Fotress 2 евтино и продаването има скъпо ще бъде постигнато във виртуалната търговия в култовата масова мултиплеър FPS игра.

Заемайки висшия държавен пост, 53-годишният Варуфакис ще трябва да намери изход от много сериозни предизвикателства пред Гърция, като се започне с парализиращата икономиката на страната безработица (1 на всеки четирима гърци е на трудовата борса) и драконовските мерки, наложени от Европейската банкова система, определяни от него нееднократно като "фискално удавяне".

С икономическите и политическите си виждания, според специалистите, финансовият експерт на SYRIZA, завършил университетите в Есекс и Бирмингам, попада в категорията на "либертарианските марксисти".

"Древногръцкото понятие за парични средства е номизма, което идва от глагола "представям си". Парите имат стойност до степента, до която ние си представяме, че имат такава. Така са гледали на нещата гърците в Античността, които са разбирали тази истина преди повече от 2000 години. А днес ние нерядко забравяме тази простичка, но важна истина", коментира още Варуфакис пред Polygon две години преди да се заеме със задачата да измъкне от банкрута същата тази Гърция - по това време университетски професор в Тексас. Шефът на Valve и Steam - Гейб Нюъл - е човекът, който се свързва с него, търсейки да привлече към компанията икономически експерт.

Сподели.