Преслава Пейчева: Удовлетворението идва, когато размечтаеш публиката

Pinterest LinkedIn +

Тя е лъчезарна, красива и талантлива, а музиката й без съмнение ни кара да мечтаем. Преслава Пейчева, вокалистката на група Те, е певица с вълшебен глас. Песните й ни зареждат с любов, красота и вдъхновение, а думите й са не по-малко въздействащи. Разберете какво ни разказа тя за живота и работата си, като ни правите компания в следващите редове.

Avtora.com: Здравей! Съвсем скоро издаде нова песен – "Среднощни хора". Разкажи ни повече за нея.

Преслава Пейчева: Песента има лятно настроение и е доста фънки. Текстът и мелодията са мои, а аранжиментът, както на всичките ми песни досега, е дело на Ясен Велчев – пианиста на "Тe". Има страхотен ремикс от DJ Burlak. И се случи така, че има интерес от британски лейбъл парчето да бъде разпространено в Англия и на български, и на английски. Харесали са много и оригинала, и ремикса.

.: Къде е сниман приказният видеоклип към песента?

Преслава Пейчева: Видеото направиха Тихомир Рачев и Павлин Даскалов. Част от снимките са правени в много приятно заведение на плажа във Варна, има и кадри от Камчия. Още докато работехме върху демото, си мислех, че искам видеото да се снима във Варна и по-късно се оказа, че и с екипа сме на едно мнение. Получи се много свежо и съм благодарна на сестра ми и другите момичета, с които снимахме..: През май свирихте на една сцена с Боби Кимбъл - фронтмена на група Toto. Какво е усещането да си в компанията на легендарен изпълнител, какъвто е той?

Преслава Пейчева: Усещането е все едно сънуваш и не знаеш това наистина ли се случва. Голямо изпитание за психиката и качествата на всеки музикант и певец. Но най-приятното е, че тези световни звезди, с изключителен принос в историята на музиката, са едни нормални хора, които показват респект и уважение и се държат с теб като с равен.

Боби има невероятно чувство за хумор и през трите дни, които прекара с нас, непрекъснато си правеше някакви шеги и закачки. Носеше гърмящ химикал и нямаше човек, който да не попадна "в капана" му. Имам клипче в телефона си как ни показва, че може да свири на сламка. А най-много се смяхме, когато отвори калъфа на големия синтезатор на Ясен и си легна в него. Въобще беше невероятно преживяване, а мениджърите му не спряха да повтарят, че след Toto Боби не е имал такива класни музиканти.

.: Кога музиката е наистина добра?

Преслава Пейчева: Не съм сигурна дали "добра" е определение, което да ползваме, говорейки за музиката изобщо, защото всеки я възприема по различен начин. Но за мен най-важното е да извира от сърцето и да е поднесена с вкус и талант. Когато слушам нечие изпълнение, за мен е важно да повярвам в него, да се усмихна или разчувствам, независимо дали става въпрос за певци или инструменталисти. Държа много и на текстовете.

Тъжно ми е обаче за посоката на развитие на съвременната музика. Тя не предизвиква такива приятни усещания у мен и не ми действа вдъхновяващо. Няма мелодичност, няма запеваемост и качество в аранжиментите, за какъвто и стил да говорим – рок, R'n'B, поп... Дори гласовете на "новите звезди" не са така приятни за мен. Не само у нас, в световен мащаб се забелязва тази неприятна тенденция.

Когато си израснал с музиката на Уитни Хюстън, Майкъл Джексън, Тина Търнър или Лиса Стейнсфийлд, и сега чуеш Бионсе или Майли Сайръс, си казваш: какво, за Бога, правят те - крещят ли, карат ли ти се от екрана, освен че клиповете напомнят за каналите, забранени за лица под 18?! Вече дори "Грами" раздават за безумни изпълнения и статуетките сякаш нямат същата стойност. Е, има и приятни изключения, разбира се, но като цяло картинката е такава..: Красотата и любовта често присъстват в песните на група "Те". Как да ги виждаме по-често и в живота си?

Преслава Пейчева: За съжаление, живеем в толкова материален свят, че хората почти забравиха какво значат тези думи. Затова и музиката стана толкова изкуствена. Въпрос на вътрешна нагласа и ценности. Аз съм мечтаещ човек, чувствителна съм и песните ми са плод на моите емоции. Да, любовта ме вдъхновява много и е движеща сила в тях. С любов се прави красива музика, това съм усещала и в музиката на моите идоли, когато съм изграждала музикалния си вкус. И може би това най-много ми липсва в съвременната такава.

.: В тази връзка, разкажи ни повече за ремикса на баладата "Обичай ме".

Преслава Пейчева: Имам този ремикс благодарение на един изключително талантлив млад музикант – Борислав Бояджиев (DJ Borche). Той се е впечатлил много от песента и даде нов живот и ново звучене. Влюбих се в този ремикс от първо слушане и реших, че дори ще си има и видеоклип, който е мейкинг на една моя фотосесия, направен от Петър Петков-Ghettoman.

.: Най-важното за един музикант е...

Преслава Пейчева: ... духът, вдъхновението, талантът.

.: А удовлетворението идва, когато...

Преслава Пейчева: ... размечтаеш публиката. Когато някой ти каже, че познава себе си в твоята песен.

.: Какво да очакваме от теб и от група "Тe" през следващите месеци?

Преслава Пейчева: Лятото е динамично и, освен с групата, имам и самостоятелни изяви. Трябва да подготвям нови неща за есента. И дори в дните за почивка ще има върху какво да мисля и да събирам вдъхновение.


Сподели.