Пострадах при ПТП. Имам ли право на някакво обезщетение?

Pinterest LinkedIn +

Катастрофите в днешно време са ежедневие и пострадалите при тях са много, което не показва нищо хубаво, но сами сме си виновни. Трябва да бъдем изключително внимателни на пътя и да пазим както себе си, така и всички останали участници в движението. В тази статия ще научите малко повече за това как може да получите обезщетение при ПТП и кой може да ви помогне с лесното и безпроблемно получаване.

Как да разберем дали ни се полага парично обезщетение?

Ако сте пострадали при случило се пътно транспортно произшествие, то трябва и да знаете в кои случаи ви се полага обезщетение. Това е така, защото при събирането на нужните документи ще трябва да знаете кои точно ще ви трябват и откъде да ги вземете.

Ще започнем с това, че ако вие сте човекът, който е виновен за настъпилото ПТП няма да имате право на обезщетение. Няма никакво значение какви травми сте получили и колко сериозни са те. Законът е такъв, че този, който има вина- няма право да предявява иск за парично обезщетение в следствие на ПТП.

Във всеки друг случай вие имате право да получите такъв тип обезщетение. Ако сте пътували при виновното лице, то вие отново имате право за предявяване на иск. Също така, ако сте били в друг автомобил, ако сте ходели пеша, карали колело или извършвали някаква работна дейности по пътя (има и такива случаи).

За какво точно ни си полага обезщетение?

Обикновено обезщетение при ПТП се дава за претърпените имуществени и неимуществени вреди. Също така може да се получи и кръвнина за починало лице, но за това в другите статии. Сега ще разясним и какви точно са тези вреди и каква сума може да бъде получена за тях.

Имуществените вреди са претърпените от вас финансови загуби. Това може да са похарчени средства за лечение, прегледи при лекари, консултации, медицински консумативи, лекарствени медикаменти. За имуществени вреди могат да се зачитат и пропуснатите възможности за получаване на заплати. Нашият съвет е да събирате всички документи, удостоверяващи за направата на плащания, свързани в вашето възстановяване.

Неимуществените вреди са претърпените психични травми, които са резултат от претърпяното, видяното и от лечението след това, ако то е били по-тежко. Сумата се определя от комисия, която извършва разговори и оценка на това колко е увредена психиката ви.

Добър адвокат при ПТП

Много от пострадалите при ПТП се чудят дали да се обърнат към адвокат, който да им помогне с получаването на обезщетението. Това ще е може би най-правилният ход, защото по този начин вие ще имате човек зад гърба си, който да оказва адекватна, правна помощ.

Сумата, която ще трябва да отделите за тази услуга ще бъде изплатена заедно с обезщетението, тъй като се води имуществена вреда. Намерете добър адвокат, имащ предишен опит с получаването на обезщетения при ПТП и се оставете в ръцете на професионалист.

Не се отказвайте от това да получите парично обезщетение, дори и първоначално да ви бъде отказвано такова. Всичко ще се нареди с правилния човек и вие ще получите своето.

Сподели.