Ползите от Пилатес, или какво се крие зад тази уникална система от упражнения

Pinterest LinkedIn +

Пилатес е уникална система от физически упражнения, която помага да се горят калории и същевременно дава тонус и укрепва тялото. Този метод е любим на танцьорки, гимнастички и дори редица холивудски знаменитости, които го смятат за отличен начин за подобряване на стойката, гъвкавостта, кръвообращението и равновесието.

ВИЖ ОЩЕ: Garmin Vivofit 2 – спортният уред, който ще носите навсякъде 

Но какви са другите фактори, които правят Пилатес толкова популярен сред почитателите на фитнеса?

Методът Пилатес работи върху цялото тяло за разлика от повечето фитнес упражнения, които са съсредоточени върху определена област, пренебрегвайки останалите. Пилатес се фокусира върху основната сила или централно ядро ​​на тялото Ви, като същевременно развива мускулите, гъвкавостта и движението на ставите.

Пилатес се съсредоточава върху приучването на ума и тялото да работят заедно, за да се постигне добро физическо състояние. Още първата стъпка към този метод е да се контролира дишането, което и го оприличава на йогата. Важно е да се знае, че при Пилатес дишането няма за цел да ви помогне да се справите с натоварването, а да създаде допълнително такова, което помага и за концентрацията.

Извайва се страхотно тяло. Чрез повторения и разнообразяване на позициите и упражненията, практикувайки Пилатес ще можете да подобрите формата на тялото си без да се преуморявате. Работи се върху множество мускули, като натискът е най-ефективен за раменете, гърдите, ръцете и долната част на гърба, а разтягането - за прасците и раменете.


Този тип фитнес упражнения не създава "огромна" мускулна маса. Тялото се трансформира и извайва, изгражда се сила, но без да се хипертрофират мускули.

Пилатес помага за отслабването. Първия път може да почувствате, че упражненията Пилатес са мъчителни, но с малко воля и желание тялото Ви след определен момент ще се издължи и ще стане по-елегантно, балансът и пластичността ще се подобрят и по този начин ще може да се насладите на по-стегнат и по-плосък привлекателен корем.

Упражненията са достъпни и за правене в домашни условия, което не изисква много усилия – нуждаете се само от постелка и удобни обувки.

Според много специалисти Пилатес спомага за трайното премахване на болките в гърба, кръста, врата и раменете. При хронични болки в гърба пациентите могат да правят повечето упражнения Пилатес, но трябва да избягват движения, които изискват огъване или усукване на гръбначния стълб.

Сподели.